Adolf Hitler (Innbundet)

Blod og ære

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2006
Antall sider: 248
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202248604
Kategori: Ungdomsbøker
Omtale Adolf Hitler

Det har vært skrevet mange bøker om Hitler, men ikke så mange for ungdom, og i hvert fall ikke på norsk. Det store spørsmålet som går igjen, er hvordan var det mulig? Hvordan kunne den lille østerrikske, nokså venneløse og forhutlete kunstnerspiren Hitler, som ikke kom inn på kunstakademiet i Wien, komme til makten slik han gjorde, starte 2. verdenskrig og forårsake så mye død og elendighet?

Når vi har lest denne boken, forstår vi mer. Knut Lindh skildrer Hitlers oppvekst, med en tyrannisk far og en overbeskyttende mor, mot et bakteppe av sosial urettferdighet med stor arbeidsløshet og fattigdom. Han spilte på nasjonalistiske strenger som lå latent hos store samfunnsgrupper etter nederlaget i første verdenskrig, og viste seg å ha et usedvanlig talent for å rive tilhørerne med seg når han sto på talerstolen.

Da Hitler kom til makten som leder for nasjonalsosialistene i 1930, var krakket på New York-børsen et faktum, og hele den vestlige verden var rammet av økonomisk krise. Hitler greide å snu nedgangen i Tyskland, ble stadig mer populær og fikk massene med seg på det han kalte et mer høyverdig motiv for tilværelsen enn materielle goder: nasjonal ære, storhet, troskap og offervilje.

Dessverre greide han ikke å stoppe der. Hitler skulle vise seg å bli tidenes mest hensynsløse politiker, som kastet verden ut i en brutal krig som kostet over 50 millioner mennesker livet.

Knut Lind formidler historien om Adolf Hitlers vekst og fall på en måte som gjør den like spennende å lese for voksne som for ungdom.

Til toppen