Bak klosterets murer (Heftet)

Serie: Ingebjørg Olavsdatter 2

Forfatter:

Bli abonnent

Frid Ingulstads fengslende drama fra middelalderen!

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2017
Antall sider: 256
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Serie: Ingebjørg Olavsdatter
Serienummer: 2
ISBN/EAN: 9788202540531
Kategori: Romanserier
Omtale Bak klosterets murer

Året er 1352. Svartedauden har fart ille med riket. I Eidsvoll sogn lever odelsjenta Ingebjørg. Hun er forlatt av to menn, kjæresten Eirik og forloveden Bergtor. Hennes livsvei blir diktert av morens siste ønske: Ingebjørg skal i kloster.

Dagen er kommet da Ingebjørg skal opptas i Nonneseter kloster. Motvillig reiser hun med moren til Oslo, men hun har ikke noe valg. Mor Elins ord er lov. Likevel frykter Ingebjørg for fremtiden og for barnet hun bærer.
I klosteret blir Ingebjørg tatt imot av abbedissen, fru Thora. Hun er streng og krever blind lydighet. Og blir Ingebjørgs verste fiende.

Til toppen

Andre utgaver

Bak klosterets murer
Bokmål Ebok 2010
Bak klosterets murer
Bokmål Nedlastbar lydbok 2015

Flere bøker av Frid Ingulstad:

Utdrag

To dager før avreisen til Oslo dukket Bergtors eldste bror, Hallstein, opp. Han hadde fått høre om fru Elins skjebnesvangre avgjørelse av Torgeir Sigurdsson og var både opprørt og skuffet.
– Det er et kors I pålegger Eders unge datter, fru Elin, kom det anklagende. – Ingebjørg er ingen nonne av hjertet, dertil er hun altfor glad i livet, i gården og i menneskene rundt seg. Det må kunne finnes en annen løsning. Hun er så ung og vakker. Det er ennå ikke for sent å finne et høvelig gifte til henne.
Elin ristet bestemt på hodet. – Jeg har forsøkt alt, Hallstein Måsson. – Eders bror var mitt siste håp. Med hans død forsvant Ingebjørgs eneste mulighet til å leve et liv i den hellige ektestand. Det finnes ingen andre ugifte menn av vår stand som kan ekte henne. Selv har jeg kun kort tid igjen å leve, og jeg orker ikke forlate denne verden uten å ha sørget for mitt eneste barn. Det må I forstå.
– Det forstår jeg, fru Elin, svarte Hallstein utålmodig. – Jeg tror bare ikke at I har lett lenge nok. Det er klart at det må finnes ugifte sønner på flere av storgårdene langs Mjøsa, i Romerike eller på Hadeland. Dessuten vet vi ennå ikke med sikkerhet om Bergtor omkom under en ulykke, eller om han forsvant av en uforklarlig grunn og kan dukke opp igjen.
– Det tror I like lite som jeg, Hallstein Måsson. Når det gjelder å finne et høvelig gifte til Ingebjørg, har jeg ikke gjort annet enn å forhøre meg siden jeg ble rammet av mitt hjerteonde. Jeg har til og med sendt bud til mine ætlinger i Svearike, men der er det likedan. De fleste unge menn av høy byrd som overlevde pesten, har gått i kongens tjeneste, hvis de ikke allerede er festet til en ungmøy.
Hallstein Måsson rynket pannen. – Jeg lovet Eder hjelp til vinteren. Både ved egen innsats og ved mine svenners. I skal verken mangle ved til åren eller hjelp til å få snøen vekk fra tunet. Skulle det gå så galt som I frykter, lover jeg å ta meg av Ingebjørg.
Elin sendte ham et uforstående blikk. – Hvordan kan I ta Jer av Ingebjørg når I allerede har en hustru, Hallstein Måsson?
– Jeg er overbevist om at verken min hustru eller mine brødre ville ha noe imot å få henne som gjest på Habbarstad. Torgeir Sigurdsson har tatt seg av de tre gamle, og stalldrengen skal flytte inn på en liten ødegård, har jeg hørt.
Elin ble stram i ansiktet. – Min datter skal ikke leve på nåde hos fremmede, som et annet fattiglem! I glemmer visst hvem jeg er, Hallstein Måsson. Ingebjørg har kongsblod i årene, både fra sin fars og sin mors ætt!
Hallstein nikket stramt, tydelig beklemt. – Det har jeg ikke glemt, fru Elin. Jeg forsøker bare å hjelpe Jer og Ingebjørg.
Elin sendte ham et overbærende blikk. – I klosteret vil hun ikke bare bli forsørget, men hun vil lære god kristendom og verdig livsførsel. Som I kanskje vet, har Ingebjørg lært å lese og skrive, slik døtre av kongs- og høvdingætter gjør. I nonnenes konvent kan hun lære avskrivningsarbeid, fordype seg i religiøse skrifter og få del i alle de gode gjerninger klosterfolket gjør; slik som tidebønner, messer og bønner for de døde. Det har plaget meg at jeg har vært nødt til å la henne ta del i gårdsarbeidet disse to vintrene etter at min kjære husbond forsvant og tjenestefolkene forlot oss. Ingebjørg er ikke eslet til å melke kyr, bære vann og slite på jordet; hun er skapt til å drive med kvinnelige sysler som veving, spinning og brodering. Dessuten vil hun ha godt av å læres opp til å bli like from og lydig som klostersøstrene.
Hallstein Måsson sukket og reiste seg tungt opp fra bordet.

Til toppen

Bøker i serien