Besøk på Ekely (Innbundet)

roman

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2011
Antall sider: 282
Forlag: Oktober
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788249508785
Kategori: Romaner
Omtale Besøk på Ekely
Da våren kommer dette mørke krigsåret, våkner den mistenksomme og bronkittrammede gamle maleren opp fra vinterdvalen. Med våren kommer også den 23-årige jusstudenten Doffy på besøk til herr M., og tilbyr seg å arbeide som modell for ham. Slik settes skapende og farlige krefter i sving hos den svekkede herren på Ekely denne sommeren – for siste gang. 

Det faktiske grunnlaget for handlingen i denne romanen er dels kjente og allment tilgjengelige sider ved Munchs biografi, dels en forfatterhemmelighet. På underlig vis er også forfatterens egen biografi knyttet til stoffet, noe som legger et ekstra lag eller to over de begivenhetene som blir skildret her, og over forholdet mellom diktning og sannhet. 

I sine overveielser, sin frimodige diktning og sin bruk av virkelige personer er dette en djerv roman; det er en klang av noe frekt og fandenivoldsk og underfundig på samme tid, i omgangen med dette stoffet som diktes fram fra de biografisk sett «svarte hull» i krysningspunktet mellom to liv.

«Espen Haavardsholm tegner et levende bilde av Edvard Munchs siste leveår [...] boken flyter lett og ledig [...] en medrivende skildring både av unge mennesker og deres følelsesliv og av alderdom og følelsene som likevel ikke forsvinner med årene» Kåre Bulie, Dagens Næringsliv

«Det er Espen Haavardsholms uanstrengte, lettflytende og reflekterte skrivestil som gjør romanen Besøk på Ekely til en stor leseopplevelse [...] en overbevisende fortelling om liv og kunst, og om alderdommens resignerte og skambelagte erotiske begjær. Espen Haavardsholm skildrer møtet mellom den unge, åpenhjertige Doffy og den 78 år gamle maleren med imponerende årvåkenhet for varierende sinnsstemninger og skarpt blikk for detaljer [...] Espen Haavardsholm tegner opp et fint tidsbilde som bidrar til romanens mange kvaliteter [...] Espen Haavardsholm har klart å skrive en særdeles lesverdig og svært underholdende roman om alderdom og kreativ kraft.» Turid Larsen, Dagsavisen

«[Et] velopplagt kunstnerportrett» Sindre Hovdenakk, VG

Til toppen

Andre utgaver

Besøk på Ekely
Bokmål Ebok 2013

Flere bøker av Espen Haavardsholm:

Anmeldelser Besøk på Ekely

“Espen Haavardsholm tegner et levende bilde av Edvard Munchs siste leveår … boken flyter lett og ledig … en medrivende skildring både av unge mennesker og deres følelsesliv og av alderdom og følelsene som likevel ikke forsvinner med årene”

Kåre Bulie, Dagens Næringsliv

Til toppen