De usynlige av Roy Jacobsen (Lydbok MP3-CD)

De usynlige (Lydbok MP3-CD)

Serie: Barrøy-serien 1

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Lydbok MP3-CD
Utgivelsesår: 2013
Innleser: Johnson, Nils
Spilletid: 6:29
Antall enheter: 1
Filstørrelse: 357.0 MB
Filformat: MP3
Forlag: Cappelen Damm Lydbok
Språk: Bokmål
Serie:
Serienummer: 1
ISBN/EAN: 9788202431655
Omtale De usynlige

DE USYNLIGE er en roman om forholdet mellom menneske og natur.

Handlingen er lagt til en liten øy helt ytterst i havgapet på Helgelandskysten. Den er en kilometer den ene veien og en halv kilometer den andre. Det er en av de vakreste og grønneste øyene langs denne perleraden av en kyst, men det er det bare den lille familien som bor der som vet.
Vi følger dem fra 1913 til 1928, i tett samspill med naturen, i et beinhardt slit for å overleve, men også i sann glede over at de får bo på akkurat denne øya. Personene beskrives gjennom arbeidet de gjør med jorda og sjøen i en rik og presis prosa, og øya stiger fram med sine steingjerder, hager, båter, fiskehjeller, soverom mot nord og sør og det lille kjøkkenet med ovnen.
Hovedpersonen Ingrid er tre år da romanen starter. Faren er redd det er noe med henne, det ligger i familien, og hun ler jo så mye? Han har allerede problemer nok med sin egen søster Barbro, som han gjør gjentatte forsøk på å sende bort. Når han reiser på Lofotfiske, må kvinner og barn klare seg som best de kan. Det barske livet på en utsatt øy krever sitt, og setter Ingrid og de andre på harde prøver. Roy Jacobsen har med denne romanen gitt oss en rørende og sterk skildring av det norske kystproletariatet. Og en tankevekkende demonstrasjon av kunnskap og ferdigheter som folk her i landet hadde for bare et par generasjoner siden, og som nå er i ferd med å gå tapt

Til toppen

...griper leseren med et slag og slipper ikke tak før på siste side
VG

Andre utgaver

De usynlige
Bokmål Innbundet 2013
De usynlige
Bokmål Ebok 2013
De usynlige
Bokmål Nedlastbar lydbok 2013

Flere bøker av Roy Jacobsen:

Anmeldelser De usynlige

"Roy Jacobsens nye roman griper leseren med et slag og slipper ikke tak før på siste side."
Guri Hjeltnes, VG

"De synlige er en fortelling om utarmede nordmenn på en liten øy uti havgapet på Helgelandskysten. Boka er Roy Jacobsen på sitt aller beste...De usynlige er rett og slett en helt fantastisk roman."
Cathrine Krøger, Dagbladet
 

"Med sin konsentrerte og levende dveling ved livet på øya er «De usynlige» blitt en roman som skiller seg ut fra hopen. Den har det som skal til for å bli en slager på den mer tradisjonelle siden av bokhøsten, muligens også en landeplage."
Susanne Hedemann Hiorth, Dagens Næringsliv

"(...) med stort utsyn og klokskap ruller Jacobsen opp et værhardt drama på karrig jord."
Terje Eidsvåg, Adresseavisen

"(...) sidene er fullspekket av lun humor, liketil personskildring og overraskende hendelser. Alt pakket inn i et fortettet, poetisk og fabulerende billedspråk som skulle få meg til å ønske at boka aldri måtte ta slutt."
Bente Milde, Brønnøysunds Avis

"Roy Jacobsen hevder seg i mesterklassen og det vil være rart om De usynlige ikke blir å finne på nominasjonslista til Nordisk Råds litteraturpris. Etter denne romanen er ikke de små menneskene lenger usynlige. Kystbefolkningen har fått et nytt monument."
Aslak Thorsen, Varden

"En utkantskildring av de sjeldne...Utstyrt med en leken og subtilt skiftende allvitende fortellerstemme, svever Jacobsen inn og ut av de ulike familiemedlemmene og gir hver især et dirrende sterkt nærvær i teksten.(...)Roy Jacobsens nye roman er ganske enkelt skjønnlitteratur av høy klasse."
Pål Gerhard Olsen, Aftenposten

"Roy Jacobsen viser med denne romanen hvilken språklig finstemt forfatter han er.(...) De usynlige er blitt nok et svært synlig bevis på Roy Jacobsens solide frontplassering i norsk litteratur."
Turid Larsen, Dagsavisen

"De usynlige er rett og slett ei uvanleg fengslande og viktig bok."
Marta Norheim, NRK P2

"Ute på helgelandskysten viser Roy Jacobsen stor poesi i det enkle.(...)Mellom berg og båre, gråstein og grøne enger finn djerve øybuar utkoma, det er Markens Grøde i havgapet, med stor poesi i det enkle, som ein einsleg vêr i holmgang med driftene sine, isolert på ein holme, eller stormen som brått gjer alt strev til fånyttes. (...)Boka er kort og godt framifrå.
Odd W. Surèn, Dag og tid

"I De usynlige viser Roy Jacobsen hvorfor han er en av våre viktigste forfattere.(...) Jeg leser nå om snø som faller, og nyter hvert et ord. Dette er sjelden vare, for jeg er en leser som kan dø av den kjedsomheten som slike skildringer vekker i meg. Skildringene ligner ikke på Hamsuns, det er ikke snakk om kopiering, men hos begge aner vi det inntrykket naturen har gjort på dem, som forfattere. (...)Dette er en suveren roman. Presisjonsnivået er frydefullt, språket er poetisk. Roy Jacobsen holder koken. Han har blikket og evnene til å formidle sannheten om mennesket. Resultatet blir stor kunst."
Eskil Skjeldal, Vårt land

Til toppen

Bøker i serien