Den fremmedes barn (Innbundet)

Forfatter:

Kari og Kjell Risvik (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2012
Antall sider: 544
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: The Stranger's Child
Oversatt av: Risvik, Kari og Kjell
ISBN/EAN: 9788202367404
Kategori: Romaner
Omtale Den fremmedes barn
Stor fortellerkunst i en vittig og presis roman der vi ser et helt århundre gjennom den gåtefulle tiltrekningen en død ung mann øver på side omgivelser.

Den fremmedes barn befinner seg i beste britiske fortellertradisjon. Dette er en stor og rystende god roman som dekker tiden fra 1.verdenskrig og frem til i dag. Alan Hollinghurst er en av Englands mest kritikerroste forfattere, og her får du en salgs intellektuell ‘Downton Abbey’ å forsvinne inn i. En deilig lang roman med et skarpt blikk på kjærlighet, seksualitet og klassetilhørighet.

Evig kjærlighet

En sensommerhelg i 1913 er den aristokratiske unge poeten Cecil Valance med bestevennen George Sawle vendt hjem fra Cambridge hvor de begge studerer historie og litteratur. I løpet av helgen blir livet til seksten år gamle Daphne fullstendig satt på hodet. Hun forelsker seg hopestups i den unge poeten, og han på sin side skriver et dikt til henne. Et dikt som skal bli et av Englands mest berømte og elskede dikt. Et symbol på hele den generasjonen som ga sitt liv på slagmarkene under første verdenskrig.
Daphne mister sin store kjærlighet, Cecil, men gifter seg med broren og blir husfrue på staslige Corley Court. Men hun bryter til slutt ut av det ulykkelige ekteskapet der Cecils skygge formørker alle forsøk på glede. Alle stemmene og karakterene i Den fremmedes barn kretser rund Cecil. Før han døde som krigshelt satte han mange hjerter i brann og store følelser i spill, og for dem som stod ham nær var han evig tiltrekkende og samtidig gåtefull. Daphne og George blir stadig oppsøkt av biografer som forsøker å avlure dem hemmeligheter fra fortiden. Alle vil vite hva som egentlig skjedde den seinsommerhelgen i 1913, men bare Cecil kjente alle brikkene i spillet.

Suveren
Alan Hollinghurst fikk Booker-prisen for sin forrige roman Den skjønne linje, som kom på norsk i 2005. Han har markert seg som en suveren og stilsikker forfatter i den erkebritiske tradisjonen, samtidig som han skriver morderne romaner om homofil kjærlighet. Hollinghurst er en forfatter som med sine store kunnskaper, sitt vidd og sine skarpe iakttakelser skriver romaner der de dypt menneskelige sidene vi helst vil holde skjult for omverden blir fullt eksponert.


Til toppen

Andre utgaver

Den fremmedes barn
Bokmål Ebok 2012
Den fremmedes barn
Bokmål Nedlastbar lydbok 2015
Anmeldelser Den fremmedes barn

"For romanen Den skjønne linje ble Hollinghurst Booker-vinner i 2004. Han gjør det ikke dårligere denne gangen.(...) Han gjør noe forførende med teksten, og fyller det presise med passe mengde rot og levende liv. Her møtes det høye og det lave, store historiske strømninger og endringer."

Mari Nymoen Nilsen, VG

"Boken er finurlig komponert. Mellom hvert kapittel går det mange år, slik at bokens handling til sammen omfatter nesten hundre år. Dermed blir dette ikke bare en roman om homofil kjærlighet, eller om forholdet mellom liv og diktning, eller om alle de vanskelighetene som er knyttet til å rekonstruere «sannheten» om et liv, selv om den også er alt dette. Den blir kanskje først og fremst en roman som tematiserer selve tiden, og dens ubønnhørlige gang."
Frode Helmich Pedersen, Bergens Tidende

"en elegant skrevet, i korte passasjer lunt morsom roman, som indirekte oppsummerer hovedlinjer i britisk historie. (...) Dette er en av de arketypiske sjangre mange virkelig elsker, praktisert også av for eksempel A.S. Byatt. Så «Den fremmedes barn» vil utvilsomt vekke stor begeistring hos mange. Innenfor denne erkebritiske sjangrer er den absolutt et veldig bra bidrag, langt bedre enn alle Kate Morton-ene der ute."

Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen

“Den fremmedes barn vil uten tvil være en av de beste bøkene som kommer ut i år.”

Theo Tait, The Guardian

Til toppen