Det som aldri må skje (Heftet)

Serie: Himmelbrann 1

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2019
Antall sider: 256
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Serie: Himmelbrann
Serienummer: 1
ISBN/EAN: 9788202613211
Kategori: Romanserier
Omtale Det som aldri må skje

Tønsberg anno 1783. Da 17 år gamle Kristin mister alt etter en kynisk konspirasjon mot familien og hjemmet, begynner hennes dramatiske kamp for rettferdighet og oppreisning.

Kristin bor sammen med foreldrene og de to småsøsknene sine på Hofstad gård, der faren driver et sagbruk. De lever et trygt og godt liv – de mangler ingenting, barna har til og med huslærer. Da en tragisk ulykke skjer, forandres tilværelsen med et slag. Mektige folk er ute etter gården, og det er umulig å stå imot overmakten. Av all sin kraft kaster Kristin seg ut i kampen for å redde tilværelsen – da skjebnen rammer på nytt.

Til toppen

Andre utgaver

Det som aldri må skje
Bokmål Ebok 2019
Det som aldri må skje
Bokmål Nedlastbar lydbok 2020

Flere bøker av Solveig Sundset:

Utdrag

Det var ikke mange som hadde en moderne oppgangssag. På Hofstad var de velsignet med vannkraft, og med nyvinningen som nå drev bladet, hadde Hofstad-saga blitt en av de viktigste i distriktet.

            Med ett hørtes en skrapende, tyggende lyd fra undersiden av gulvet. Hun hadde hørt den før, og visste hva det var. Faren bannet og rullet stokken ned fra benken. I et midtspor løp den store treklossen som de kalte ledebukk. Den førte den tunge stokken mot sagbladet, slik at sagmannen enkelt kunne styre den – han trengte ikke å bruke krefter på å skyve den. Nå sto ledebukken og rykket og slo.

            «Fanden annamme!» Faren bøyde seg inn over benken og ga seg til å røske i klossen, som hoppet og nøkket i hendene hans. Den slapp litt og rykket forover, men så stoppet den igjen. Sagbladet durte ubehagelig nær farens venstre skulder da han igjen forsøkte å tvinge klossen løs, og Kristin kjente det stramme seg vondt i magen.

            Hun så hvordan blikket hans mørknet da ingenting hendte, hvor hvit han var om munnen. Følelsen av at noe grusomt ville skje, fikk det nesten til å svarte for henne.

            Ledebukken rikket seg ikke. Faren rettet ryggen og stønnet høyt av sinne. Så la han en hånd på benken og hoppet opp på den.

            Hun hørte Aslag mumle advarende. Hjertet hennes slo raskere.

            Faren tok to skritt mot ledebukken, svingte benet tilbake og ga bukken et spark med støvelhælen. Noe rumlet til i mekanismen. Klossen dirret, men kom fremdeles ikke videre.   Han sparket igjen. Støvelen hans gled brått av klossen; sparket hadde vært urent.

            Kristin gispet høyt da hun så ham miste balansen og gå over ende. Han landet på ryggen med et brak, og hun så straks at noe var galt. Det var den foten han hadde sparket med, den lå i en unaturlig vinkel. Hun gispet. Lissen på støvelen hans hadde hektet seg fast!

I samme sekund lød et dempet smell, og ledebukken satte seg i bevegelse mot det ventende sagbladet. Sammen med klossen beveget også faren seg – med foten først, trukket ubønnhørlig fremover. Han vred seg rundt for å komme seg opp, men klarte det ikke. Foten ble dratt fremover. Fordi han allerede var ustø, tapte han kampen mot mekanismen som kvernet og trakk, slik den var konstruert til å gjøre.

            Faren så på foten sin. Øynene hans ble til svart, skinnende vann.

            Sagbladet dirret og jog opp og ned, klart til å sette tennene i kjøtt, sender og bein.

            Farens støvelkledde fot var bare en alen fra det.

Aslag spratt opp på sagbenken og grep etter faren. Snøringen på støvelen var spent til bristepunktet, der den satt fast i kanten på den grove klossen og trakk farens kropp med seg som om den var en halmsekk.

            Sagbladet raspet over farens skosåle, og en liten sky av lær sto opp.

Det var som om tiden stanset.

Til toppen

Bøker i serien