Emma & Uno (Innbundet)

visst var det kjærlighet

Forfatter:

Kari Bolstad (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2012
Antall sider: 261
Forlag: Gyldendal
Språk: Bokmål
Originaltittel: Emma & Uno
Oversatt av: Bolstad, Kari
ISBN/EAN: 9788205416215
Kategori: Romaner
Omtale Emma & Uno
Märta Tikkanens roman om sine besteforeldre.

Hun er yngste datter på Överby gård i Kyrkslätt, 18 år, slank, vakker, musikalsk, hun vil bli lærerinne. Men så kommer den 26 år gamle skolestyreren på Finns folkehøgskole i hennes vei, og i løpet av et år blir det stort bryllup og en første tur til kontinentet. Siden får de et barn hvert år, alle med forskjellige fødesteder i Sverige og Finland. Da det sjette barnet blir født, er hun 25, og de bor ikke lenger sammen.
Han er en av disse håpløse mennene som kvinner så lett faller for, både i går og i dag. Han setter i gang med å forbedre verden i stor stil, han er en av de tre bak Brunnsvik folkehøgskole i Dalarna, «arbeidernes universitet», og blir skolens første styrer. Et uværssentrum, en fyrstikk som flammer opp og slokner, aprilvær og maiforventning.
Mødrearven hennes dunster bort, gjelden hoper seg opp. Men Överby er der, hun og barna reiser hjem til far. Det blir revolusjon, verdenskrig, inflasjon, borgerkrig. Hvordan var det? Hva skjedde? Hvorfor gikk det som det gikk?
Også en kjærlighetshistorie, fortalt av deres datterdatter. Visst var det kjærlighet?

Til toppen

Anmeldelser av Emma & Uno

"Märta Tikkanen har skrevet bok om sine besteforeldre. En historie som gir et underlig ekko, en erindring om forfatterens kjærlige disseksjon av sitt eget stormfylte ekteskap med den begavede, men også alkoholiserte Henrik Tikkanen. Så kan man spørre om dette forholdet og dette ekteskapet, på hundre års avstand, har krav på allmenn interesse. Og svaret er ja fordi forfatteren heter Märta Tikkanen og har denne helt spesielle evnen til klargjørende refleksjon over forholdet mann-kvinne fram den moralske indignasjon." Turid Larsen , DAGSAVISEN

Til toppen