En kort introduksjon til Sovjetunionen av Kåre Johan Mjør (Ebok)
Ebok

En kort introduksjon til Sovjetunionen (Ebok)

Serie: En kort introduksjon 

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Ebok
Utgivelsesår: 2023
Kopibeskyttelse: Readium LCP
Filstørrelse: 3.91 MB
Filformat: EPUB3
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk: Bokmål / Nynorsk
Serie: En kort introduksjon
ISBN/EAN: 9788202828875
Kategori: Historie og Dokumentar og fakta
Fag: Historie
Nivå: Akademisk
Omtale En kort introduksjon til Sovjetunionen

Denne boka er ei aktuell og oppdatert framstilling av Sovjetunionens historie, frå revolusjonane i 1917 og unionsavtalen i 1922, til oppløysinga i 1991. Sovjetunionen var eit heilt sentralt kapittel i europeisk og global 1900-talshistorie, og verda er framleis prega av arven frå unionen, 30 år etter at han forsvann.

Sovjetunionen var eit forsøk på å skapa ein stat for den frigjorde arbeidarklassen og for frigjorde nasjonar. Dei sovjetiske folka var likevel ikkje frie, og Sovjetunionen kom til å bli ei vidareføring av Det russiske imperiet frå før 1917. I unionen av sovjetrepublikkar fanst det mange spenningar mellom sentralmakta i Moskva og dei ulike regionane, og sovjetisk nasjonsbygging og nasjonsundertrykking får ein sentral plass i boka.

Dei ulike kapitla tek også føre seg den marxistisk-leninistiske ideologien og eittpartistaten, og syner korleis Sovjetunionen vaks fram som eit storstilt og brutalt moderniseringsprosjekt med planøkonomi og femårsplanar, fangeleirar, utreinskingar og deportasjonar, men også med ein rik litterær produksjon og eit kulturliv som påverka ei heil verd.

Til toppen

Andre utgaver

En kort introduksjon til Sovjetunionen
Nynorsk Heftet 2023
En kort introduksjon til Sovjetunionen
Nynorsk Nedlastbar lydbok 2023
Bøker i serien