En lang natt på jorden (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2007
Antall sider: 203
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202276676
Kategori: Romaner
Omtale En lang natt på jorden
The show must go on

En pianospillende kjempe av en tannlege, en fet, gammel hore, en Dagblad-journalist, en gnom av en vaktmester og hans like kortvokste mor er samlet rundt middagsbordet hos Claes Otto Gedde. Etter å ha lansert kokeboka "Det gamle belgiske kjøkken" på bokmessa i Frankfurt, var planen at Gedde skulle trekke seg tilbake for en tid, så hva gjør denne underlige forsamlingen i Geddes leilighet mens kameraet går?

Claes Otto Gedde fyller snart 60, og innser at større mengder sigaretter og alkohol samt sterk motstand mot helsebringende kost svekker muligheten for et langt liv. En smule bekymret over sitt fysiske forfall stiger han av toget i Berlin, hvor han ankommer etter å ha blitt vartet opp på Matmomsen Forlags regning under bokmessa i Frankfurt. Gedde er ikke lenger inne i varmen hos de store forlagene til tross for sin rike bokproduksjon og bakgrunn som journalist og TV-vert, en person å regne med, en "rikskyniker" som han ynder å kalle seg selv. Nå har han forfalt til en harmløs kokebokskribent, og har titler som "Fem hundre unyttige ting å vite" på samvittigheten, mens han innerst inne fabulerer om å få sin egen biografi.
I Berlin skal han tilbringe vintermånedene i ensomhet i sin avdøde venninne Margot Breiviks leilighet under påskudd av å katalogisere hennes betydelige boksamling. Imidlertid oppstår det komplikasjoner i forbindelse med overtakelsen av leiligheten, og Gedde presser reservenøkkelen fra vaktmesteren med makt. Det fører ham sammen med vaktmesterens mor, Rosel Gassmus. Etter å ha inntatt hennes hjemmelagede kålruletter bedyrer han at hun skal få æren av å bli med på utgivelse av en kokebok om det gamle prøyssiske kjøkken.

Fuktig sjøslag
Geddes plan om en tilbaketrukket tilværelse går snart i vasken da han stadig føler en tiltrekning til stamkneipa Fisken, der han prater, drikker seg dritings og kjenner et snev av fordums storhet som midtpunkt blant svirebrødre fra journaliststanden. Etter et fuktig sjøslag sjangler han opp trappene til sin nyervervede vinterhule. I oppgangen blir han tatt hånd om av kjempen Erkenbod som bærer ham opp den siste etasjen, men som ender opp med et iltert hekseskudd som gjør ham ute av stand til å forlate den nye beboerens hjem.
Naboen Erkenbod slår seg til Geddes irritasjon ned i leiligheten. Han tar seg til rette og har den eiendommeligheten at han konstant vandrer naken rundt i leiligheten. Gedde klarer heller ikke å motstå trangen til å kontakte en bekjent fra tidligere tider – Adele Lusthoff – selveste Storhoren av Berlin. Den tidligere puddeldressøren og elefantryttersken, som har forbarmet seg over Berlins trengende herrer og blitt legendarisk for sitt utrettelige virke, har blitt nærmere 70, hun er stor og fet, men han blir rørt av hennes evne til å huske hans spesielle lyster. Etter et anfall, et innbilt hjerteinfarkt som etter alt å dømme er fremkalt av Geddes usunne livsstil, blir han avhengig av hjelp, og Erkenbod og Storhoren Adele blir værende mens de tar seg av ham - og hverandres lyster. Før han vet ordet av det, har Gedde brutt sine forsetter om å holde seg alene, og har knyttet kontakter som ikke forsvinner med det første.

Tidenes persongalleri
I kjent Ambjørnsen-stil introduseres vi for et persongalleri av en annen verden. Men til forskjell fra Elling-figuren, som har havnet utenfor samfunnet og mer eller mindre frivillig prøver å kjempe seg tilbake, er Geddes utgangspunkt motsatt. Han har solt seg i berømmelsens glans; nå er han mett, og vil tilsynelatende trekke seg tilbake. Men han ser det jo selv, Gedde. Han er ikke lenger viktig, ikke lenger i sentrum for begivenhetene, nei, ikke engang herre i eget hjem. Det er ute med gamle Gedde.
Jo, visst ler vi av den selvhøytidelige, pompøse gamle gubben. Men så er det jo nettopp da, når Gedde framstår som mest patetisk, når folk ler bak hans rygg og vi ler med, at sårheten trenger seg på. For dette er også alvor. Det handler om et høyst menneskelig behov bak den brautende fasaden; ønsket om å trekke seg tilbake med verdighet. Og for en storhet som pressekjendisen Gedde handler det om å forlate scenen til applaus. Helt glemt er han jo tross alt ikke, og han får sin etterlengtede oppmerksomhet. Men er det klovnen Gedde som entrer scenen i siste akt?

Til toppen

Andre utgaver

En lang natt på jorden
Bokmål Nedlastbar lydbok 2009
En lang natt på jorden
Bokmål Ebok 2010

Flere bøker av Ingvar Ambjørnsen:

Anmeldelser En lang natt på jorden

"Ekkelt, sympatisk, godt skrevet og altfor gjenkjennelig."
Norunn Ottersen Seip, Dagsavisen

 

"Ny, underholdende Ambjørnsen-antihelt"
Kåre Bulie, Dagbladet


"Denne traurige livsgangen er det Ambjørnsen skildrer og eksemplifiserer gjennom en ubetalelig morsom, ytre handling hvor man stadig setter komikken i vrangstrupen fordi det er så lett å gjenkjenne seg selv."
Kjell Olaf Jensen, Aftenposten
 

" Allerede fra første setning av har Ambjørnsen denne forfyllede, men stilsikre silkerampen i sin hule hånd. Arrogansen hans, sentimentaliteten, avstumpetheten, lengselen etter autentisitet koblet sømløst sammen med hans uforbederlige løgnaktighet og tabloide legning - hele dette godt rystede heksebrygget av uforenlige motsetninger helles klarsynt og poengtert ut over boksidene i lange, glidende og humoristisk medrivende bevegelser."
Pål Gerhard Olsen, Bergens Tidende

Til toppen