Et merkelig sted å dø (Heftet)

Forfatter:

Rune Larsstuvold (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2013
Antall sider: 320
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: River Rats of the 59th Parallel
Oversatt av: Larsstuvold, Rune
ISBN/EAN: 9788202408428
Kategori: Krim og spenning og Krim og mysterier
Omtale Et merkelig sted å dø

Vinner av Crime Writers Associations Dagger Award 2013

Sheldon Horowitz – enkemann, utålmodig, pågående – har motstrebende gått med på å forlate New York og flytte sammen med barnebarnet, Rhea, og hennes nye ektemann, Lars, i Norge: Et land av is og snø med bare tusen jøder, ikke en av dem en tidligere marineskarpskytter i Korea-krigen som siden er blitt klokkereparatør, og som svek sin eneste sønn ved å sende ham til Vietnam for å dø. Ikke før nå, i alle fall.

En morgen når han er hjemme alene blir Sheldon vitne til en diskusjon mellom kvinnen som bor ovenpå og en aggressiv fremmed. Når begivenhetene tar en dyster dreining, griper Sheldon naboens sønn og skjermer ham fra volden. De flykter fra åstedet. Men alderdom og omstendigheter er i ferd med å endre Sheldons oppfatning av tid og hukommelse. Han hjemsøkes av drømmer om sønnen Sauls liv, og skyldfølelse over hans død. Mens Sheldon og gutten leter etter et tilfluktssted i en fremmed verden, veves virkelighet og fantasi, fortid og nåtid sammen og tvinger dem stadig videre, helt til et sjelevrengende sannhetens øyeblikk.
Et merkelig sted å dø er en enestående roman med en minneverdig helt – det siste eventyret til en mann som fremdeles strever med å akseptere sitt livs tragedier. En nervepirrende thriller skrevet med stor menneskelighet og humor, som følger en aldrende amerikaner på flukt gjennom Norge med et barn i livsfare.

”Den nordiske kriminallitteraturens nye stjerne … Miller har en stor karriere foran seg.”
The Times

"har alle ingrediensene til en førsteklasses thriller (...) krimlitteratur i toppsjiktet.”
Guardian

"Dette er glitrende god, seriøs, litterær krim, og yndlingssjangeren vår, skandi-noir, om enn med en ny vri.”
The Times, THE CHOSEN ONES: NAMES TO DROP IN 2013

"Miller slutter seg til Stieg Larsson, Henning Mankells og Jo Nesbøs rekker, den hellige treenigheten i den skandinaviske krimlitteraturen.”
Booklist

«Et merkelig sted å dø er en god roman. Den har et refleksjonsnivå og en litterær nerve som slett ikke er dagligdags å se hos debutanter.»
Ørjan Greiff Johnsen, Adresseavisen

"En forbløffende god thrillerdebut – subtil og rørende, med en virkelig uvanlig og fascinerende helt. Han kommer heller ikke til la deg være alene, så snart du har møtt ham (…) Litterær, elegant og fengslende.”
The Times

“Dette er en vidunderlig roman: Tankefull, kompleks, gripende og veldig morsom.”
Sydney Morning Herald

"Menneskelig, svart komisk, hjerteskjærende, full av troverdige karakterer og med Sheldon i den rørende, praktfull helterollen.”
Herald Sun, Australia

«Dette er Derek B. Millers debutroman. Det er ikkje til å tru. For då er det berre ein ting å seia: Skriv meir!»

Egil Morland, Dagen

”En litterær, tankefull og uvanlig thriller … Vårt bilde av Skandinavia er et bolde av toleranse – Miller motsier ikke inntrykket, men Et merkelig sted å dø byr på en fascinerende fiktiv utforskning av toleransens betydning og implementering.”
The Times (UK)

"Et merkelig sted å dø har alle ingrediensene til en førsteklasses thriller, men det er den strålende karakteristikken av hovedpersonen som virkelig driver spenningen framover. Morsom og bevegende såvel som grundig gripende – dette er krimlitteratur i toppsjiktet.”
Guardian

Til toppen

Flere bøker av Derek B. Miller: