Flukt (Innbundet)

Forfatter:

Henning Kolstad (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2011
Antall sider: 448
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Faithful Place
Oversatt av: Kolstad, Henning
ISBN/EAN: 9788202338466
Kategori: Krim og spenning og Krim og mysterier
Omtale Flukt
​Drap i Dublin

Stemningsfylt, sitrende spennende krim fra irske Tana French.

Francis Mackey og Rosie Daly er unge og hodestups forelsket. De vil vekk. Vekk fra krangling, nabosladder og juling. Vekk fra et Dublin hvor de aldri kan puste fritt, hvor fedre, prester og fattigdom bestemmer hvordan fremtiden deres ser ut. Den natten de skal rømme til London dukker Rose aldri opp ved møtestedet. Alt hun etterlater seg er et avskjedsbrev. Hun har reist alene.

Hjem igjen
22 år senere er Francis politimann, skilt og far til en høyt elsket datter. Natten Rosie forsvant stakk han også av. Ikke lenger enn til den andre siden av byen, men det er langt nok til at han ikke har sett foreldrene sine, og bare ett av de fire søsknene, siden den gang. Han vil helst fortsette med det, men en kveld ringer søsteren. Kofferten til Rosie er blitt funnet i det kondemnerte huset hvor de lokale ungdommene pleide å henge, bare noen meter fra der Francis ventet på henne. Han må vende tilbake til det gamle nabolaget, hvor ingen stoler på politiet og hvor gamle konflikter ligger som sigarettrøyk i luften. Når liket hennes blir funnet er helvete løs. Lag på lag med hemmeligheter og løgner må skrelles vekk før han kan komme frem til sannheten om hva som virkelig hendte med Rosie.

Gatelangs
Tana French er en krimforfatter av aller ypperste sort. Hun forteller med driv og høy temperatur, i et levende, musikalsk språk. Historien vrir og vender på seg som en god krim skal, og French jukser aldri: Selv om handlingsforløpet er uforutsigbart, er det likevel helt troverdig.

Samtidig er Flukt så mye mer enn en kløktig mordgåte. Romanen er også et nærgående portrett av Francis Mackey og hans demoner, såvidt holdt i sjakk av en herdet stålvilje og av kjærligheten til datteren. Det irske klassesystemet skildres med en nyanserikdom som nærmer seg det svimlende – hårfine, men livsviktige forskjeller i økomomisk og sosial rang kapres med kirurgisk presisjon. Og så er det Dublin, da. French maner frem byens slitnere strøk med en sterk, smittende innlevelse. Man kan snuse inn eimen fra Guinness-bryggeriet, høre visesangen fra et åpent vindu mens man leser.

Med sin livlige realisme, sine psykologisk spennende karakterer og sin språklige sikkerhet er Flukt ikke bare bunnsolid krim, men rett og slett glimrende litteratur, uansett hvilken sjangerbetegnelse man vil bruke.

Til toppen

Krim for de litt kresne, kunne man si. Og takk Fanden for det!
 

VG

Andre utgaver

Flukt
Bokmål Ebok 2012
Flukt
Bokmål Heftet 2012
Flukt
Bokmål Nedlastbar lydbok 2018

Flere bøker av Tana French:

Du vil kanskje også like

Anmeldelser Flukt

"French skriver ikke bare god krim, hun skriver gode romaner. Er dette også en spennende krim? Ja, om enn ikke av det heseblesende slaget. Krim for de litt kresne, kunne man si. Og takk Fanden for det!"
 Gabriel Michael Vossgraff Moro, VG

"Det er ikke få fortellinger som har tatt utgangspunkt i den festlige irske arbeiderklassefamilien som ved nærmere ettersyn viser seg å skjule en bunnløs tragedie. Tana French har maktet å formulere denne tematikken i en fengende kriminalroman, med en passe blanding av nostalgi og realisme, der detektivens analytiske virksomhet stadig må bryne seg på kjærlighetshatet til hans eget opphav. Godt gjort, egentlig!"
Ola A. Hegdal, Dagens Næringsliv

Til toppen