Født til frihet (Innbundet)

En biografi om Jens Bjørneboe. Bind 2

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2010
Antall sider: 688
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202310059
Kategori: Biografier og memoarer
Omtale Født til frihet
Vår egen Bjørneboe?

På 1960-tallet går Jens Bjørneboe inn i rollen som radikal samfunnsrefser og blir ungdommens talsmann. Før han mister kontrollen over alkoholen og ender sitt liv for egen hånd på Veierland i 1976. Annet bind i Tore Rems bunnsolide Bjørneboe-biografi er gripende og lærerik sakprosa på sitt beste.

Utallige lesere husker sitt første møte med bøkene til Jens Bjørneboe (1920-1976). Mange kjente forfatteren som en uredd debattant som gikk til angrep på autoriteter og formyndermennesker. I andre og siste bind av Tore Rems imponerende biografi får vi se hvordan Jens Bjørneboe ble den dikteren som vi husker i dag. Boken er grundig, kildebasert og lite romantiserende, noe som skaper et sammensatt bilde av Bjørneboe og kaster lys over vår nære historie.

Ny start
Det begynner i juli 1959, på Theatercaféen i Oslo. Den 39-årige Jens Bjørneboe er tilbake i landet etter omflakkende år i Italia, og han treffer skuespilleren Tone Tveteraas. Han velger å gå rett på sak, med sjekkereplikken: ”Med deg vil jeg ha elleve barn!”
Dette blir opptakten til en lovende periode. Bjørneboe har brutt med fortiden. Han starter på nytt, gifter seg med Tone, får tre døtre og et hjem i Enebakk. Og han skriver.

Produktiv radikaler
Utover på 1960-tallet forvandler den tidligere kulturkonservative Bjørneboe seg til en politisk radikaler. I en imponerende rekke artikler, essays, dikt, teaterstykker og romaner omskaper han seg til en samfunnsengasjert forfatter og intellektuell. Han setter i gang og tar del i viktige debatter om krigsoppgjøret, fengselsvesenet, pornografi og ondskapens vesen.
Gjennom et stort kildearbeid viser Tore Rem oss hvordan hendelser og møter i Bjørneboes liv spiller inn på denne ferden. Soningen av en gammel promilledom i 1959 vekker harmen mot fengselsvesenet. En reise med Tone til Øst-Berlin og Bertolt Brechts gamle scene gir dramatikeren Bjørneboe inspirasjon, samtidig som biografen ikke underslår det problematiske i hans velvillige holdning til DDR .

Tragedie
Biografien beskriver Bjørneboes storhetstid som en norsk forfatter som ingen kunne stille seg likegyldig til, men også hans fall på slutten av livet. På 1970-tallet mister han kontrollen over seg selv og sitt alkoholkonsum. Han flytter fra familien og slår seg ned på Veierland, hvor han bor sammen med et knippe unge menn. Han er deres forfyllede mentor, og går, i ført sin grønne kamelhårsfrakk, til hundene. 9. mai 1976 ender han sitt liv for egen hånd. 56 år gammel.
I en dempet og oppriktig form fortelles historien. Den gjør inntrykk.

Storverk
Født til frihet er blitt en veldokumentert biografi om en av de viktigste og mest mangfoldige forfatterskikkelsene i forrige århundrets norske litteraturhistorie. Forfatter Tore Rem tilfører ny kunnskap og utfordrende perspektiver gjennom presentasjonen av Jens Bjørneboe i hans historiske sammenheng. Vi møter en offentlig person som ikke lar seg plassere i noen entydig bås. Han fremstår som anti-autoritær med stor autoritet, som en kulturkonservativ som ble radikaler.
”Kanskje har jeg lykkes med denne fremstillingen hvis ingen av dem som har søkt bekreftelse av seg og sitt i Jens Bjørneboe, kan si seg riktig fornøyd”, skriver biografen. Vi kan bekrefte at han er i mål med en velskrevet biografi som vil vekke ettertanke og bli stående.

Biografien er rikt illustrert.

Til toppen

Andre utgaver

Sin egen herre
Bokmål Innbundet 2009
Jens Bjørneboe: En biografi
Bokmål Lydbok MP3-CD 2010
Sin egen herre
Bokmål Heftet 2011
Jens Bjørneboe: En biografi
Bokmål Nedlastbar lydbok 2010
Født til frihet
Bokmål Heftet 2011
En biografi om Jens Bjørneboe
Bokmål Heftet 2020
En biografi om Jens Bjørneboe
Bokmål Ebok 2020

Flere bøker av Tore Rem:

Du vil kanskje også like