Franz Kafkas fortellinger skildrer det hjelpeløse mennesket, låst fast i en virkelighet utenfor fatteevnen.
I denne samlingen fortellinger møter vi en av verdenshistoriens viktigste, mest innflytelsesrike forfattere på sitt mest konsentrerte. I et nøkternt, klart språk skaper han knappe, uhyggelige visjoner av mennesker som beveger seg ufritt i en verden de ikke forstår, styrt av enorme, stumme krefter. Slik er livet under loven. Loven forklarer ikke, den spør ikke, den svarer ikke på spørsmål, den uttrykker ikke tvil. I en av samlingens knappeste tekster, «Ved natt», blir leseren selv plassert under loven:
«Og du våker; du er en av vaktene; den neste vil du finne ved å svinge den brennende grenen fra rishaugen ved siden av deg. Hvorfor våker du? En må våke, heter det. En må være tilstede.»
Straff
Den lengste og mest kjente teksten her, novellen «I straffekolonien», rommer det meste av det vi har kommet til å forbinde med Franz Kafka. Det fremmedgjorte individet, det allmektige systemet, den absurde uhyggen. I en tropisk straffekoloni får en reisende forklart koloniens rettsapparat og avstraffelsesmetode – de to er ett og det samme. En grusom maskin brukes til å straffe soldater som har forbrutt seg mot loven. De får ikke anledning til å forsvare seg, og de vet heller ikke hva de straffes for, helt til straffen blir iverksatt. Ved hjelp av en harv risses loven soldaten har forbrutt seg på, inn i kroppen. Etter at loven er ferdig skrevet, omkommer soldaten av blodtapet. Slik er livet under loven.
Unik og innflytelsesrik
At Kafka er en av de viktigste forfatterne verden har sett, kan det herske liten tvil om. Gjennom romaner som Prosessen og Slottet har han påvirket vår virkelighetsforståelse, våre forestillinger om det moderne mennesket, kanskje mer enn noen annen skjønnlitterær forfatter. Vi ser diktaturenes kvelende kraft med nye øyne takket være Kafka. Vi ser det fremmedgjorte individ i lys av hans på samme tid udødelige og anonyme skikkelser, enten det er snakk om rettsforfulgte Josef K., anklaget for en uspesifisert forbrytelse i Prosessen, eller Gregor Samsa, mannen som en morgen våkner opp og merker at han plutselig er blitt forvandlet til et enormt insekt i den klassiske novellen «Forvandlingen».
Det som ikke må glemmes er at Kafka også, på sitt uhyggelige vis, er en veldig morsom forfatter. I de absurde situasjonene skildret med realistisk troverdighet, i de mange paradoksene og selvmotsigelsene, ser vi det Milan Kundera skrev om sin store landsmann: «Han ville stige helt ned til det svarte dypet i en vits.»
Det er mot dette svarte dypet disse tekstene peiler seg, presist og fort som nålestikk. Fortellinger byr på urovekkende, uforglemmelig lesning, og hører hjemme i alle gode bokhyller.