God jul.Hvor er du? (Innbundet)

Julaftener jeg har levd, steder jeg har sovet og søsteren min.

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2012
Antall sider: 80
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202392581
Kategori: Romaner
Omtale God jul.Hvor er du?
Å gi av seg selv
Beate Grimsrud er kjent for å bruke mye av seg selv i bøkene sine og hun har ikke minst et usedvanlig evne til å skrive med et helt særegent blikk. Bare titlene på bøkene hennes skiller seg ut ved både å være annerledes, men også svært presise på sitt underlige vis. Som for eksempel Søvnens lekkasje eller Å smyge forbi en øks. Det er rett og slett titler du stopper opp ved og undrer deg over.

Den lille kortromanen God Jul. Hvor er du? Julaftener jeg har levd, steder jeg har sovet og søsteren min er en varm og personlig bok om de mange julaftener forfatteren selv har opplevd. Det er en morsom og en nostalgisk roman med mange fotografier fra Beate Grimsruds oppvekst.

Det starter med julaften 2011. I Wadi Rum–ørkenen i Jordan ligger hun og søsteren nedgravd i hver sin sovepose i sanden. Hun betrakter vinterhimmelen med alle stjernebildene, og minnene om tidligere juler og barndommens julegaver strømmer på. Hun husker at hun fikk julegaver som ikke falt i smak, som ble lagt i en kiste og gravd ned i et stort hull i hagen om sommeren. Det var den eneste måten hun kunne få vekk ubehaget om uønskede presanger ut av verden på. For som Grismrud sier: «Man skal alltid gi barn det de ønsker seg. Og hvis det er umulig må man hjelpe barnet til ikke lenger å ønske seg det umulige.» Å få det man ønsker seg til jul er jo essensielt.

Minnene strømmer videre og Grimsrud deler raust; om år man ikke feiret jul, om å feire jul i en kirke i Harlem, om ulike steder man kan sove – i telt på safari, i en snøhule på fjellet, med et biljardbord som underlag. Når det er skrevet med Grimsruds særegne språk og ikke minst originale blikk på tilværelsen gir det en nær, undrende og varm leseopplevelse.

Beate Grimsrud er født i Norge, men er nå bosatt i Stockholm. Hun skriver alle bøkene sine på svensk, og så oversetter hun dem selv til norsk. Hun er svært anerkjent og ble blant annet nominert til Nordisk Råds Litteraturpris for sin forrige roman, En dåre fri, fra BÅDE Sverige og Norge!

Til toppen

Andre utgaver

God jul. Hvor er du?
Bokmål Lydbok-CD 2012
God jul
Bokmål Ebok 2012
God jul. Hvor er du?
Bokmål Nedlastbar lydbok 2012
God jul. Hvor er du?
Bokmål Heftet 2013
Anmeldelser God jul.Hvor er du?

Sjarmerende personlige julefortellinger som aller mest handler om gleden ved å ha en storesøster."

Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen

 

"(...) en annerledes julefortelling i god Charles Dickens-stil: Fortidens julefeiringer blir minnet, mens framtidens juler blir profetert."
 Mari Reinholt Aas, Vårt Land

"Tematisk er God jul en anekdotisk selvbiografi, men språklig og stilistisk fremstår den mer som en barnebok for voksne. Og kanskje det er akkurat det vi trenger? For Grimsrud behersker kunsten å være naiv. I likhet med de fleste barn. Heldigvis."
 Espen Grønlie, Morgenbladet

Til toppen