Herr Cevdet og sønnene hans (Innbundet)

Forfatter:

Alf Storrud (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2012
Antall sider: 702
Forlag: Gyldendal
Språk: Bokmål
Originaltittel: Cevdet Bey ve ogullari
Oversatt av: Storrud, Alf
ISBN/EAN: 9788205385924
Kategori: Romaner
Omtale Herr Cevdet og sønnene hans
Endelig er Orhan Pamuks debutroman på norsk!

Orhan Pamuk er i dag Tyrkias mest betydelige forfatter. Han fikk Nobel-prisen i litteratur i 2006, som den første tyrkiske forfatteren noensinne.

Med Herr Cevdet og sønnene hans er alle Pamuks romaner oversatt til norsk. Det er fascinerende hvordan han suverent vis beriker vestlig romantradisjon med østlige og tyrkiske kulturtrekk. Pamuk er omstridt – han er kontroversiell politisk, og bøkene hans selger i flere hundre tusen eksemplarer bare i Tyrkia. 

Han romandebuterte med Herr Cevdet og sønnene hans i 1982. Denne prisbelønte romanen har mange kalt Pamuks Thomas Mann-roman, og det er uten tvil Manns Buddenbrooks som har vært en slags modell for historien om Herr Cevdet og sønnene hans. Pamuks roman spenner over tre generasjoner i en familie i Istanbul i det forrige århundret. Disse hundre årene rommer den dramatiske overgangen fra en tradisjonell osmansk familieform til en mye mer vestlig levemåte. Forfatteren har hatt nær tilgang til og inspirasjon fra sin egen familiehistorie, fordi familien tidligere har tilhørt de velstående i Tyrkia. I romanens start arbeider Herr Cevdet seg opp til å bli en rik forretningsmann, ikke minst etter at han har giftet seg rikt, med datteren til en pasja. Men det er i den andre delen den kanskje mest gripende figuren finnes, Rafik, den ene av to sønner. Han drømmer om å bli poet og europeer, han leser franske litterære klassikere, og han fjerner seg fra Koranens verdensoppfatning. Faren og Rafik er på kollisjonskurs. For sønnesønnen Ahmet står politikk på dagsorden. Med solide historiske rammer og en bemerkelsesverdig dyp personpsykologi gir Pamuk her leseren både et autentisk bilde av en familie i dramatisk utvikling og av et tyrkisk århundre.

Siden 1982 har Pamuk jevnlig gitt ut romaner som både har skapt debatt i hjemlandet og som har gitt ham en særegen internasjonal posisjon. Han mottok Nobelprisen i litteratur i 2006 for romanen Svart bok, men er kanskje mest kjent for Mitt navn er Karmosin her i Norge.
Herr Cevdet og sønnene hans er definitivt ingen dusinvare. Det er bare å bøye seg i støvet og lese.

«… en storslagen familiekrønike …» Magnus Eriksson, SvD

Til toppen

Andre utgaver

Du vil kanskje også like