Hjem til jul (Innbundet)

fortellinger

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2010
Antall sider: 181
Forlag: Tiden
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788210051210
Kategori: Romaner
Omtale Hjem til jul
Humoristisk og sårbart om en venninnegjeng fra Norges fremste novellist

En venninnegjeng drar på hyttetur for at mennene deres skal få mulighet til å savne dem. Det var den gang de alle var gift. Senere erkjenner en av dem at hun er lesbisk, og to andre oppdager sider ved ektemennene sine de ikke kan leve med. Flere har også aldrende foreldre og halvvoksent avkom det knytter seg visse bekymringer til. Da er det godt man har venninner. For eksempel å dra til Sverige for å handle, eller begynne på Pilates sammen for å bekjempe et snikende fysisk forfall. "How to get a perky but", som reklamen lover.I tjue små fortellinger viser Laila Stien et skjerpet blikk og finstilt øre for disse kvinnenes humor og sårbarhet. På liten plass evner hun å legge livene deres åpne, og vise de små og store dramaene i såkalt alminnelige liv. Hjem til jul handler om kvinner som kanskje ikke er så veldig synlige, men som Laila Stien ser bedre enn de fleste.Laila Stien (f. 1946) debuterte i 1979, og er en av Norges fremste novellister. Hun også skrevet romaner, barnebøker og dikt. Hun har mottatt Språklig samlings litteraturpris og i 2000 ble hun tildelt Aschehoug-prisen for sitt forfatterskap.

Til toppen

Anmeldelser Hjem til jul

"Hun er en makeløs betrakter og iakttaker, forfatteren Laila Stien . Jeg tror knapt det finnes en norsk samtidsforfatter som ser, beskriver og avdekker bedre de viktige detaljene i hverdagsrutinene som henne. Som novellist har hun for lengst plassert seg som en av sjangerens aller beste her hjemme, og den posisjonen svekker hun ikke med årets samling « Hjem til jul » (...) mildt humoristisk fortalt for å dekke over sårheten over at alle de trivielle hverdagshendelsene ble selve livet. Laila Stiens fortellinger fortjener mange lesere."

-Finn Stenstad, Tønsberg Blad

"I dette spennet mellom «små» og «store» historier, venninneavhengighet og selvstendighet, lever denne boka. For i måten fortellingene er satt sammen på - også (puste)rommene dem i mellom - ser jeg, litt overraskende, hvordan selv de enkleste historiene har sin betydning (...) Hjem til jul er en lettlest og tankevekkende bok om -viktig og hverdagslig vennskap. Sitrende finstemt og herlig -elegant fortalt."

- Tone Mjåvatn, Vårt Land

"Å lese Laila Stien er som å sitte i et fly og se ned på lysprikkene fra byer og tettsteder. Skjebner som virker forsvinnende små og ubetydelige, og så plutselig falle rett ned på en av dem (...) Laila Stien er både utleverende og frekk, men også skarp og klok i sin håndtering av hverdagsmenneskets forsøk på å gjøre tilværelsen mer meningsfull."

- Miriam L. Knapstad, Aftenposten

"Laila Stien klarer å levendegjøre kvinnenes opplevelser, samtidig som vi kjenner oss igjen i språket, situasjonene og kan tenke med i det som ikke sies.

Fortellingene er fulle av humor, kvinnene har mye sjølironi og det er artig å lese (...) Ei bok å kose seg med og ei bok til ettertanke. God litteratur som anbefales."

- Margot Hovda Lien, Nordlys

"Styggvakkert, enkelt og godt skrevet".

- Tom Egil Hverven, Klassekampen

"Laila Stien viser oss hverdagsmennesket: Hun som jobber på sykehjemmet, drar til Sverige for å handle og drikker kaffe med venninnene i boligfeltet (...) Hun gir ord og liv til dem som ikke omtales i historiebøkene, som kanskje ikke synes så godt, men som har et like stort og viktig liv som enhver annen."

- Maya Troberg Djuve, Dagbladet

"(...) inneholder fortellinger som viser hennes mesterskap (...) Denne tilsynelatende hverdagslige, men særdeles raffinerte tonen, er en av grunnene til å trekkes til denne samlingen og forfatterskapet."

- Terje Eidsvåg, Adresseavisen

"Det er noe fascinerende med denne boka, egentlig (...) etter hvert som sidene går, får jeg sans for nettopp det jevnt dagligdagse. Og for innblikket i kvinners intime gjensidighetsforhold (...) Legg så til for eksempel en festlig-ironisk beretning om de snart middelaldrende og noe midjevoksende ektemenn som kaster seg på Birken-bølgen, eller noen betraktninger om de typisk svenske menn i forhold til sine norske brødre, og det ender med en trivelig lesestund som vil more de mange og ergre de få."

- Ivar Olstad, Gudbrandsdølen Dagningen

Til toppen