Hjem til meg (Innbundet)

roman

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2012
Antall sider: 384
Forlag: Gyldendal
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788205428706
Kategori: Romaner
Omtale Hjem til meg
En stor prestasjon

Ove er lege. Han er gift. Han har barn. Han er en mann som ikke vil noen noe vondt.

Men han klarer ikke la være å by på seg selv. Han er utro når han er 33, han er fortsatt på kvinnejakt når han har passert 60. Han er utro mot sin første kone med kvinnen som blir hans andre. Han er utro mot henne òg. Han glir fra forhold til forhold, fra kvinne til kvinne, fra sin gode, kloke, stabile Wenche til den følsomme skuespilleren Marion og videre til flere, og yngre, kvinner. Og hver gang er det alvor. Hver gang ser han muligheter. Hver gang tror han ingen skal sitte forsmådd tilbake.

Marstein har fått et samlet anmelderkorps til å juble og trille terninger mellom fem og seks. Hun utropes til en av våre sterkeste samtidsforfattere og hun hylles for å være dyp og skarp, rik og sann. Samtidig er hun nådeløs i sin egenart, romanen er både overraskende og underholdene. Noe av det som virkelig kjennetegner uttrykket «marsteinsk» er at hun skriver og observerer med en tilsynelatende leken letthet, men at hun er ubehagelig skarp i kantene. I Hjem til meg undersøker hun klisjeen om hvorfor vi alltid lengter etter noe annet enn det vi har, etter det å være et annet sted enn der vi befinner oss, -og om hvorfor dette er totalt og fullstendig meningsløst men like full helt uunngåelig.

Trude Marstein (f. 1973) er oppvokst i Tønsberg og bor nå i Oslo. Hun har grunnfag i pedagogikk, psykologi og litteraturvitenskap fra Universitetet i Oslo. Forfatterstudiet i Bø ved Høgskolen i Telemark fikk for alvor fart på skrivingen. I 1998 fikk Trude Marstein Tarjei Vesaas' debutantpris for prosasamlingen Sterk sult, plutselig kvalme. Senere har hun utgitt romaner, essays og en barnebok, og hun har mottatt flere priser for sitt forfatterskap. Hun har i sine bøker lykkes i å avsløre spriket mellom den nærhet, omsorg og kjærlighet vi ønsker skal være mellom mennesker, og alle de trivielle, forbudte og gale følelsene som ligger under overflaten når mennesker møtes.

Til toppen

Anmeldelser Hjem til meg

"Det er år og dag siden jeg har lest en bedre roman som lodder dypere, sannere og rikere enn Trude Marsteins nye Hjem til meg. (...) Anbefaling er entydig: Les!"

Finn Stenstad, Tønsbergs Blad

"Uroens mester"

Mari Nymoen Nilsen, VG

"... en nådeløs og imponerende roman om en mann som søker bekreftelse og drømmer om genuin kontakt, men stadig ender i en blindgate"

Susanne Hedemann Hiorth, Dagens Næringsliv

"Hjem til meg er både typisk marsteinsk og overraskende annerledes. Den er lett og underholdende, og ubehagelig skarp i kantene. Trude Marstein på sitt beste, med andre ord."

Turid Larsen, Dagsavisen

"Trude Marstein er en råskarp iakttager som formidler sine observasjoner med tilsynelatende lekende letthet. I romanen Hjem til meg er hun på sitt aller beste."

Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad

"Hjem til meg forteller gjennom undersøkelsen av klisjeer svært godt om hvorfor vi alltid lengter et annet sted enn der vi er, etter noe annet enn det vi har, og om hvorfor dette både er totalt meningsløst og like fullt uunngåelig."

Silje Stavrum Norevik, Dagbladet

"Hjem til meg er like god som Marsteins foregående bøker. Kanskje enda bedre. Det sier ikke så helt lite, for noen som allerede befinner seg i det absolutte toppskiktet i norsk litteratur."

Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen

"Trude Marstein er en glimrende forteller. Hun klarer å skrive om helt vanlige mennesker på en måte som ikke slutter å fascinere. Hun løfter frem det hverdagslige og opphøyer det til kunst."

Emil Otto Syvertsen, Fædrelandsvennen

"Denne boka vet mye om livet, den er en pageturner og framfor alt strålende lesning."

Eva Fretheim, Moss Avis

"Trude Marstein skildrar kvardagsliv og ulike psykologiske profilar så treffande at ein skulle tru ho hadde filma levande menneske og lese tankane deira."

Merete Røsvik Granlund, Dag og Tid

" ... mer umiddelbar, mer drivende, ja mer underholdende (et ord man straks føler for å sette i marsteinske anførselstegn) enn noen av hennes tidligere utgivelser"

Ane Farsethås, Morgenbladet

"... en fascinerende og stemningsfull roman som sakte kryper under huden på deg, som til tider gjør vondt å lese, men som du likevel ikke vil angre på at du valgte."

Ingvild Kjøde, KK

Til toppen