Jakten på Olav den hellige (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2013
Antall sider: 256
Forlag: Spartacus
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788243005655
Kategori: Historie
Omtale Jakten på Olav den hellige
I år er det 1000 år siden Olav Haraldsson ble døpt i Rouen i 1013. Religionshistorikeren Øystein Morten har gjennom flere år studert historien hans; en brutal og bestialsk historie. Vi følger Olav fra han er med i en leiehær under stormingen av byen Canterbury i 1011 og videre til han ankommer Vestlandet høsten 1015.

Samtidig arbeider Øystein Morten med et annet prosjekt. Hos den katolske kirken oppbevares det noe som skal være et ben fra kroppen til Olav den hellige. Etter flere runder med forhandlinger får han sammen med professoren Per Holck tillatelse til å gjøre rettsmedisinske undersøkelser av benet. Røntgenfotografi, karbondateringer og DNA-strukturer gir spennende perspektiver på hvem denne Olav var, og hva som kan ha skjedde med kroppen hans etter døden.

Til slutt må Øystein Morten også fullføre granskingen av de historiske kildene om Olavs liv. Resultatet er en fortelling om en annen Olav enn den vi kjenner. Portrettet av kongen som kristnet Norge er fullt av overraskelser. Samtidig handler denne boken om tro og håp i middelalderen, om en mektig kirke, forbyttede lik og om hemmeligheter som har ligget gjemt hos domkapitlet i Nidaros.

«Det var ingen solformørkelse på Stiklestad 29. juli 1030. Ingen konge som kastet sverdet. Det fantes ingen blind mann med blod på hendene, ingen sandbanke, ingen kiste som kom opp av jorden. Ingen frisk duft og ingen voksende negler. Ifølge mange av de eldste kildene dreide det seg heller ikke om noe stort slag på Stiklestad.»

Til toppen

Det er som sagt drivende godt fortalt, informativt og stramt disponert. Bedre kan det vanskelig gjøres.

VG

Andre utgaver

Jakten på Olav den hellige
Bokmål Ebok 2013
Jakten på Olav den hellige
Bokmål Heftet 2014
Anmeldelser Jakten på Olav den hellige

"Det er imponerende hvordan religionshistorikeren og forfatteren Øystein Morten ved hjelp av enkle litterære grep kan gjøre historien om Olav den hellige levende og engasjerende igjen. … Fortellingen om denne prosessen er i seg selv spennende som en kriminalroman … Når det gjelder andre del av oppgaven, fortellingen om livet til Olav Haraldsson, bringer forfatteren oss med god penn og flott driv inn i den norske og europeiske middelalderen og dens mange stridigheter, plyndringstok, giftemål og intrikate allianser. En historisk periode som ikke står noe tilbake for fiksjonsverk som for eksempel ”Game of Thrones” .. Gjennom hele boken veksler Morten ubesværet mellom de to parallelle historiene han vil fortelle. Det er som sagt drivende godt fortalt, informativt og stramt disponert. Bedre kan det vanskelig gjøres."
Sindre Hovdenakk, VG

Til toppen