Jeg nekter (Heftet)

Serie: Oktobers bestselgere 

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2013
Antall sider: 294
Forlag: Oktober
Språk: Bokmål
Serie: Oktobers bestselgere
ISBN/EAN: 9788249511358
Kategori: Romaner
Omtale Jeg nekter
To menn møtes tilfeldig en tidlig morgen på brua over til Ulvøya i Oslo. Tommy og Jim. De har ikke sett hverandre på femogtredve år, men en gang hadde de vært venner så langt tilbake de kunne huske. Et vennskap like naturlig som å puste. Men hva skjer hvis den ene plutselig får det for seg at et vennskap må fortjenes? Og i dag: Jim står og fisker på brua, og Tommy kommer kjørende i sin nye Mercedes. Er det ikke rart, sier han, at ting kan bli sånn, omvendt. Fortid møter nåtid i det døgnet vi følger dem, tidlig i september, 2006.

Til toppen

Vinner av Bokhandlerprisen 2012

Andre utgaver

Jeg nekter
Bokmål Nedlastbar lydbok 2012
Jeg nekter
Bokmål Ebok 2012

Flere bøker av Per Petterson:

Anmeldelser Jeg nekter

"Pettersons språk er like jordnært og renset for stor fakter og jåleri som det alltid er – ikke alltid etter boka, så å si, men rytmisk og en lesers glede. Denne evnen til formidling er da også en avgjørende forutsetning for at romanen kommer igjennom som hel ved – med uimotståelig kraft til å bevege leseren. Det er lett å tenkes seg romanfigur-kandidater med større publikumsappell enn to menn midt i femtiårene, for hvem det meste av livet synes kjørt. Det sier mye om Per Petterson at han gjør den forestillingen til skamme og står der han er. At den siste brikken i puslespillet mangler, er et løft i seg selv"

Leif Ekle, NRK P2

"en roman helt på høyde med Ut og stjæle hester, minst, en helt bemerkelsesverdig god roman, en mesterlig roman: Nær, rystende, krevende, enkel, rå ... Leseren får en følelse av at det er nå eller aldri: Ikke hvile på laubærene, men skrive om det som er vanskeligst å få tak i og på. Hvor ofte får man en slik følelse av norsk litteratur eller av litteratur i det hele tatt? Ikke ofte og ikke lenge av gangen, veldig sjelden så lenge som i denne boken ... Som realist er Petterson uten like i norsk litteratur nå, og i denne realismen ligger erkjennelsen av at verden yter en mye sterkere og mer rystende motstand enn noe individ kan like eller egentlig finne seg i ... det siste møtet mellom far og sønn ... må være ett av de sterkeste av dét slaget i norsk litteratur overhodet"

Erik Bjerck Hagen, Morgenbladet

"Det er gode grunner til at Per Petterson er blitt en internasjonal litterær stjerne ... En vakker og trist og barmhjertig og ubønnhørlig tekst ... bekrefter Per Pettersons status som en av Norges aller, aller beste romanforfattere i dag ... Med stillferdig selvfølgelighet omdanner nordmannen alle verdens tilfeldigheter til litteratur ... I den sikre og store skjønnheten i språket ligger det et løfte om forsoning som gjør forvirringen og sorgen i hovedpersonenes liv desto vanskeligere å bære for oss som leser ... ei bok du trygt kan gi bort til vennene dine til jul"

Trygve Riiser Gundersen, Dagbladet

"Per Petterson har klart det igjen: Hans nye roman er mørk i gløden, men stråler av lys ... Det er en lykke å lese Per Petterson, også denne gangen ... Petterson skriver så lett, så fuglelett. Korte, presise setninger, aldri antydning til litterært jåleri eller språklig dekor. Likevel puster disse setningene og linjene så samstemt og fint at det nærmer seg poesi ... Jeg nekter er blitt en perle av en roman ...  det overraskende og uforutsette gir romanen spenning og driv. Per Petterson viser igjen hvilken strålende forteller han er"

Turid Larsen, Dagsavisen

"Petterson opnar sår og viser korleis ein er dømd til å velje, heile tida. Det gjer han på ein upretensiøs, empatisk, men òg kraftfull måte ... Her er forma endå meir distinkt og finslipt. Det eg likevel synest er det mest karakteristiske og kraftfulle hos forfattaren, er evna til å velje ut nøkkelscener, skildre hendingar som blir ståande, både som verkjande sår og som vegskilje i eit menneskeliv ... Ved å ta vekk skorpa, opne opp sår, viser Petterson fram korleis ein er dømd til å velje, heile tida, og kor smertefullt det kan vere. Men han viser òg enkelt og likefram kva fridom og mulegheiter dette gir."

Margunn Vikingstad, Dag og Tid

"Beksvart, poetisk, rått og vakkert. Petterson må bare leses ... Den mest underfortalte personen i denne underfortalte fortellingen er Tommys mor, Tya Berggren. Hun som stakk. Måten hennes liv blir rammet inn på er kjernen i boka og blant de såreste personportretter i norsk litteratur. Som leser kunne en til tider ønsket mer informasjon, blant annet at Petterson hadde forlatt personene litt senere denne spesielle dagen. Da hadde dette blitt en litt mer tradisjonell roman. Jeg nekter, må Petterson ha tenkt. Han ville heller gi oss personer vi aldri klarer å riste av oss. Han ville heller gi oss dette underfortalte lille mesterverket"

Ole Jacob Hoel, Adresseavisen

 

"et usedvanlig velkomponert og stilsikkert verk. Det må definitivt regnes som bokhøstens foreløpige høydepunkt ... Romanen er mesterlig komponert ... Pettersons største styrke som forfatter er, nå som før, evnen  til å gi litterær form og stemme til allminnelige menneskelige erfaringer. Heller enn å grave seg ned i unntaksmenneskets psykologi, skildrer han vanlige menneskers følelsesliv på en naturlig og troverdig måte"

Frode Helmich Pedersen, Bergens Tidende

"Pettersons ambisiøse skildring av personer som vender seg bort fra vold, fra livet, fra døden, er noe av det sterkeste jeg har lest på lenge ... Skildringene av svik, vold og foreldreløshet for fire barn - Tommy, Siri og to yngre, navnløse tvillinger - er hjerteskjærende ... Romanen vekker en sterk trang til å vite mer om personene, lese om igjen ... kanskje er det så enkelt, at Pettersons mesterskap, som han har fått verdensvid anerkjennelse for, består i å kunne skrive om det enkleste, det som er vanskeligst å skildre godt, det såre, nære forholdet mellom far, mor og barn, mellom søster og bror, mellom venner?"

Tom Egil Hverven, Klassekampen

"Fortellingens magi ligger i at den fremstår som mer autentisk enn virkeligheten … På mesterlig vis greier Petterson å holde nerve og fokus selv når fortellerstemmer, steder og tider skifter brått og overraskende. Det er disse sømløse overgangene som hever skjebneskildringene opp fra papiret, selvsagt i kombinasjon med et stålsolid og elegant språk ... Sjelden glitrer det slik av en norsk sosialrealistisk oppvekstskildring"

May Grethe Lerum, VG

"Per Petterson har skrevet årets beste norske roman ... den er like intens og mektig, like voldsom og dempet som de to forrige ... når skal han egentlig kjøres fram for alvor som Norges kandidat til nobelprisen i litteratur? ... for hvert nedslag i ulike tidsperioder, så søker Petterson smertepunktene, de vondeste møtene, det vanskeligst gripbare, med et dirr i rytmen som aldri dempes. Og det er så fantastisk elegant gjort, med utgangspunkt i en jordnær røffhet og ekthet som gjennomsyrer teksten. Og med dette utgangspunktet klarer Petterson å løfte teksten og skape åpninger og anelser som er like forbløffende vakre som de er vonde"

Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad

"Hver eneste setning hos Petterson står meislet som om den aldri hadde vært skrevet før, og det er kriteriet for mesterskap i en tid der språket gir etter for slitasje … Jeg nekter en betydelig samtidsroman i krønikeform"

Lars Bonnevie, Weekendavisen (Danmark), anmeldelse av den norske utgaven

"Per Petterson gjør det igjen ... «Det sku’ vær’ så godt, så er det faktisk skidt.» sang Kjeld Abell på trettitallet. I Per Pettersons praktfulle, åpne, «Jeg nekter» fra våre dager heter det et sted lengselsfullt: «Alt skulle være som det ikke hadde vært.» Her får vi se hvordan det var og er. Hverdagslig. Spennende. Gripende."

Jan Askelund, Stavanger Aftenblad

"Hver eneste setning hos Petterson står meislet som om den aldri hadde vært skrevet før, og det er kriteriet for mesterskap i en tid der språket gir etter for slitasje … Jeg nekter er en betydelig samtidsroman i krønikeform".

Lars Bonnevie, Weekendavisen (Danmark)

Til toppen

Bøker i serien