Jern (Heftet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2011
Antall sider: 384
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202345754
Kategori: Romaner
Omtale Jern
Alternativ mørketid

Torgrim Eggen skriver underholdende, men ikke banalt, om mørke tider. I romanen Jern dykker han ned i den forvirrende religiøse vekkelsen som har hjemsøkt vårt land.

Av Tollef Mjaugedal

For en gjennomsnittlig norsk bonde for fire-fem hundre år siden var vel verden et magisk sted, om enn i begrenset målestokk. Fra den ene, hellige boka strømmet tanker og figurer ut over en fortrolla skog, mens sogneprestens Gud styrte over åker og familie. I dag er denne lokale sammenhengskraften borte. Vi sitter alene i uoversiktlige liv og samler inn krøllete tråder fra den altomfattende digitale himmelveven, der de merkeligste rotløse tankefigurer åpenbarer seg. Det søkes etter mening. Eller mer presist etter engleskoler, energibaner, chakrakontroll, Wicca-hekser, auramassasje og apokalyptiske spådommer. Det er en stund siden opplysningstiden, for å si det sånn.

Fra å være et utskjelt og inneforstått latterlig fenomen, har nyreligiøsiteten definitivt endret status de siste årene. I romanen Jern gjør Torgrim Eggen et dypdykk ned i den forvirrende vekkelsen som har hjemsøkt vårt land. Vi følger tre personers ferd inn i dommedagssekten PESPIC (Perennial Spirituality Center), som etableres i Østfold i 2008. Under parolen Alt du føler er sant. Alt du vet er løgn byr lederfiguren Biv Boeser på en usalig saus av det beste fra alle verdensreligioner, kombinert med hardt kroppsarbeid og strengt kosthold. På en ombygd låve planlegges utspekulerte nettstrategier og mystiske DNA-analyser, mens de venter på den store gjenfødelsen i 2012, året da Mayakalenderen slutter og planeten Marduk ankommer.

Overraskende innfallsvinkler
Romanens tre fortellerstemmer gir ulike innfallsvinkler til bevegelsens indre liv. Gro er det enkle gudsordet fra landet som opplever en åndelig og intellektuell oppvåkning etter å ha mistet datteren sin i en tragisk ulykke. Ina er stipendiat i religionsantropologi på Blindern, og oppsøker Folkvang under falskt navn som et feltarbeid til avhandlingen om myter og ritualer i nyreligiøse bevegelser. Der finner hun en ny mening i konkrete gjøremål. Ove er den perspektivrike kynikeren som avkler det hele. Han er på flukt fra litauiske smuglere som skal knuse kneskålene hans, og en lapp han fikk i hånda på Plata blir redningen. På hvert sitt vis får de et nytt liv på Folkvang.

Jern følger liknende spor som suksessromanen Trynefaktoren, der Torgrim Eggen analyserte det politiske livet i dagens Norge (fansen kan lete opp diskrete karakterlinker mellom romanene). Eggen byr på en både festlig og reflektert samtidsreise, og fortjener stor honnør for å ta emnet sitt på alvor. Selv om Biv Boeser foreleser over de mest rabiate konspirasjonsteorier, er han på ingen måte dum. Og selv om Gro blogger med alle tenkelige orddelingsfeil, trenger mange skarpe observasjoner gjennom. Eggen mobiliserer motforestillinger hele veien, ofte på uventa måter.

Systemkritikk og paranoia
Nyreligiøse bevegelser har ofte blitt fortolket som et vrengebilde av samfunnene de oppstår i, og boka gir et skråblikk på den norske samtiden. Sett fra Folkvang er Norge en Playmo-stat befolket av mekanoider, mens klimakrise, finanskrise og terrorangrep er sikre tegn på at endetiden er nær. Mye av tankestoffet står i samklang med systemkritikk fra de mer paranoide delene av venstresiden, som blir aller mest potent formulert i en storslagen harang om syntetisk mat og industrielt jordbruk. Men til tross for storslagne teorier og dedikert praksis blir det til slutt en gjeng østfoldsrånere og et par ærekrenkede muslimer som blir bevegelsens banemenn.

Romanen rommer også en kritikk av deler av akademia. En master i religionsantropologi gir lite intellektuell motstandskraft, og nyreligiøsitetens komme kan godt ses som det postmoderne idiotiets endelige samfunnsmessige gjennomslag, i tynn variant: Det ene er like gyldig som det andre. Torgrim Eggen skriver underholdende, men ikke banalt, om mørke tider.

Til toppen

Andre utgaver

Jern
Bokmål Innbundet 2010
Jern
Bokmål Lydbok MP3-CD 2011
Jern
Bokmål Nedlastbar lydbok 2011

Flere bøker av Torgrim Eggen: