Jordmunn (Heftet)

Serie: Jordmunn 1

Forfatter:

Signe Prøis (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2022
Antall sider: 196
Forlag: Camino forlag
Språk: Bokmål
Originaltittel: Cometierra
Oversatt av: Prøis, Signe
Serie: Jordmunn
Serienummer: 1
ISBN/EAN: 9788293867074
Kategori: Romaner
Omtale Jordmunn
Av jord er du kommet: Hovedpersonen i denne kritikerroste debutromanen til argentinske Dolores Reyes er tenåringsjenta alle bare kaller for .Jordmunn" fordi hun besitter den spesielle evnen at hun finner lik og kan se hva som har tilstøtt forsvunne når hun spiser jord fra steder der disse har oppholdt seg. Ordet sprer seg om denne «gaven» jenta har, og snart begynner folk å komme hjem til henne med flasker fylt med jord, for at hun skal finne sannheten om deres kjære. Dermed stilles hun overfor valget om å hjelpe andre med å lete etter liv, eller redde sitt eget, i en verden bestående av fattigdom og vold.

Jordmunns narrative verden er en videreføring av outsider-verdener med sterk forankring i realismen vi kjenner fra litteraturen knyttet til Buenos Aires og byens utkantstrøk, fortellinger som gjennombores av elementer fra det fantastiske og grøssernes verden. Disse verdenene er politisk sterkt knyttet til vold, og helt spesifikt til femisid og vold mot kvinner. Romanen er verdt å merke seg på måten Reyes finter den iboende ondskapen, i en virkelighet der alle slåss mot fattigdommen og volden som herjer dagens Argentina, og også på måten Reyes utporsjonerer det realistiske, det fantastiske, det drømmeaktige og det kriminaltekniske, for slik å holde leseren i konstant alarmberedskap og usikkerhet som aldri blir for ubehagelig, men oppleves uimotståelig fengslende.

Dolores Reyes (Buenos Aires 1978) er forfatter, lærer og mor til syv barn, og anerkjent kvinnesaksforkjemper i Argentina. Hennes inntreden i litteraturverdenen forteller noe helt distinkt om disse nye stemmene fra sør, ved å være nok et navn på listen av forfattere som kommer fra mindre bemidlede samfunnslag, og som har vokst frem i litterære fellesskap på utsiden av den tradisjonelle skolen. Jordmunn er Reyes' første utgivelse på norsk.

Til toppen

Andre utgaver

Jordmunn
Bokmål Ebok 2022

Flere bøker av Dolores Reyes:

Bøker i serien