Kongens hjerte (Innbundet)

roman

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2011
Antall sider: 228
Forlag: Tiden
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788210051616
Kategori: Romaner
Omtale Kongens hjerte
Et mesterlig drama gjennomlyst av den sterkeste følelsen av dem alle: Kjærligheten til et barn.

En far og en datter blir brakt ombord på et seilskip. Jenta har feber, og bærer sår rundt halsen og i underlivet. Med dem er også et titalls andre syke. Året er 1775, og de skal til København, til Kong Fredriks hospital, for å bli helbredet for epidemien som har tatt så mange liv. Men overfarten er ikke uten farer, og jo lenger reisen drøyer, desto mer tiltar galskapen blant pasientene. Samtidig er faren vitne til at datteren, sakte, men sikkert, spises opp av sykdommen innenfra. Fra før har han mistet både sin kone og et annet barn. Han har bare henne igjen. Kommer hun til å overleve?
Kongens hjerte er et tett og intenst menneskelig drama, basert på virkelige hendelser. Fram fra sidene stiger en bekmørk verden -- en helvetesberetning blant levende -- der døden truer overalt. Men samtidig er romanen også gjennomlyst av den sterkeste følelsen av dem alle: Kjærligheten til et barn. Det er mesterlig gjort, og beskrevet i et nær hypnotisk språk, som viser både døden og kjærlighetens nærvær i ett og det samme.
Gaute Heivoll (f. 1978) debuterte i 2002. I 2010 fikk han sitt store gjennombrudd med romanen Før jeg brenner ned, som vant Brageprisen samme året. Romanen ble solgt til 17 land.

Til toppen

Nok en gang beviser Gaute Heivoll sin posisjon som en behersker av språket, en skildrer av stort format

Fædrelandsvennen

Andre utgaver

Kongens hjerte
Bokmål Ebok 2011
Kongens hjerte
Bokmål Nedlastbar lydbok 2011
Anmeldelser Kongens hjerte

«Kan ei bok om sykdom og død om bord på et skip bli til stor litteratur? Å ja. Fra første side er leseren fanget. Det er en nådeløs reise Heivoll tar oss med på, en vi ikke klarer å rive oss løs fra. [...] Jeg ønsker meg at forfatteren bare en eneste gang kunne falle for fristelsen i å bruke en litt forslitt metafor, kanskje til og med en klisjé. Jeg leter etter noe å ta ham på, hva som helst, men må gi opp. Derimot velter klisjeene fram hos meg, jeg lengter etter å ta i bruk ord som «mesterlig», «fullkomment», «hjerteskjærende». Jeg vil finne dem fram, alle sammen. Kongens hjerte er nok en bekreftelse på at Heivoll må være en av de fineste unge forfatterne vi har. Når det hele er over, sitter jeg igjen med en takknemlighet over at han valgte å ta meg med på ferden.»

Ellen Sofie Lauritzen, Dagsavisen


«Nå har jeg lest Kongens hjerte to ganger – ikke helt i strekk, bare nesten. Den har satt seg nå og jeg tror den vil kreve sitt lille hjørne av bevisstheten ganske lenge. [...] Den direkte, mest målbare årsaken til at denne boken gjør inntrykk er nok mest språket; det nøkterne, kortfattede, samtidig vare språket som bygger broer til en i og for seg enkel, men intens historie og; til en far og hans uendelige omsorg for en datter som radesyken truer med å ta. [...] Til tross for at også Kongens hjerte tar utgangspunkt i en faktisk hendelse, er denne nye boken svært ulik fjorårets store Heivoll-suksess Før jeg brenner ned. Og den er minst like god.»

Leif Ekle, NRK

«Det kan ikke ha vært enkelt for Gaute Heivoll å sette seg til med ny roman etter fjorårets gjennombrudd Før jeg brenner ned. Desto større bragd at han da klarer å følge opp med så gjennomført vakker prosa som Kongens hjerte»

Cathrine Krøger, Dagbladet

«Kongens hjerte kan minne om Cormac McCarthys seinaste roman, den dystopiske allegorienThe Road frå 2006. Ikkje berre den nakne og lakoniske stilen liknar, men også det emosjonelle plottet [...] Heivolls lesarar vil sikkert samanlikne Kongens hjerte med suksessromanen frå i fjor. Sjølv innrømmer eg gladeleg at også årets roman grip og fascinerer.»

Atle Kittang, Klassekampen

«Eit nytt prov på Heivolls sikre forteljarstemme.»

Alf Kjetil Walgermo, Vårt Land

«Nok en gang beviser Gaute Heivoll sin posisjon som en behersker av språket, en skildrer av stort format.»

 Emil Otto Syvertsen, Fædrelandsvennen

Til toppen