Lidelse på TV (Heftet)

En kritisk analyse av fremstillinger og fortellinger i TV-aksjonen

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2019
Antall sider: 188
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202566623
Kategori: Medie- og kommunikasjon
Fag: Journalistikk, Mediefag, Samfunnsfag
Nivå: Akademisk
Omtale Lidelse på TV

Lidelse på TV undersøker fremstillinger av lidelse i NRKs årlige TV-aksjon og stiller spørsmålene: Hvilke fortellergrep tas i bruk for å fremstille lidelse på TV? Hvilke historier er det som finner vei til skjermene våre, og hvordan engasjerer de oss som tilskuere?

Lidelse på TV
tar utgangspunkt i at det finnes noen faste mønstre som preger fremstilling av lidelse i mediene, og legger disse til grunn for analysen.

Analysen tar sikte på å få frem noe av variasjonsbredden i de mange formålene TV-aksjonen gjennom årene har arbeidet med. Tre aksjoner er plukket ut: TV-aksjonen 2010, På flukt - om flyktninger; TV-aksjonen 1997, Krafttak mot kreft - om kreftbehandling i Norge; TV-aksjonen 2008, Blå Kors - om barn som lider på grunn av voksnes rusmisbruk.

De tre aksjonene gir anledning til å undersøke forskjeller i fremstillingen av lidelse. Hva preger fortellingene når noen lider i et fremmed land, sammenlignet med når noen lider her hjemme? Hvordan fremstilles lidelsen når den er skambelagt?

Boken setter også TV-aksjonen inn i en idéhistorisk sammenheng og gir et historisk perspektiv på noen av de endringene den har vært gjennom siden oppstarten midt i 1970-årene.

Til toppen