Markens grøde (Innbundet)

Forfatter:

Karl Erik Harr (Illustratør)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2002
Antall sider: 298
Illustratør: Harr, Karl Erik
Forlag: Gyldendal
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788205304505
Kategori: Romaner
Omtale Markens grøde
Har du lest den?

Markens grøde er blant Knut Hamsuns aller største romaner, en tidløs, episk beretning om mennesket i naturen, om arbeidet som adler. Den er både enkel og bunnløs, realistisk og mytisk.

Så hva skjer i denne romanen? En temperamentsfull, arrig mann ved navn Isak slår seg til langt fra folk. Han jobber. Han bygger en gamme, spikker trau som han selger i den nærmeste bygda. Skaffer seg et par geiter. Snart får han selskap av en kvinne. Inger. Selv om hun både kan danse og sy har ingen villet ha henne – ansiktet hennes er vansiret av hareskår – men sammen med Isak skaper hun en familie på gården som kommer til å hete Sellanrå. Hun får først en sønn, og så en til. En datter kommer til verden, med samme fødselsdefekt som moren. I et av romanens sterkeste øyeblikk tar en fortvilet Inger livet av den nyfødte – hun vil ikke la barnet lide samme skjebne som henne selv. Etter et fengselsopphold vender Inger tilbake til Sellanrå, med et lite arr der ansiktet hennes før var delt, og nok en datter i følge. Hun hadde allerede vært gravid da hun ble ført bort.


Vekst

Tiden går. Barna vokser til, det samme gjør gården. I området rundt dukker nye gårder opp. Fjellene er malmrike, og det blir gruvedrift og yrende liv. Når gruvedriften stanser, blir mange urolige. Men ikke Isak. Han har hele tiden dyrket jorden, med god hjelp av Inger og sønnene. Når gruven stanser, betyr det ikke noe for ham. Gjennom gårdsdriften har han sikret fremtiden for seg selv, sin familie, ja hele samfunnet.


En rolig Hamsun

Markens grøde viser en helt annen Hamsun enn den rastløst rasende forfatteren av Sult, et langt varmere, roligere sinn. Markens grøde skildrer, med tålmodighet og eksistensielt alvor, i utgangspunktet små liv viet dyrking av jorden, slit og evig arbeid som belønnes med vekst og rikdom. Den ga Hamsun Nobelprisen i Litteratur, og ble fremhevet som hans «sunneste og klokeste bok». Da den ble utgitt, høstet den lovord fra alle punkter på den politiske fargeskalaen, fra forfattere som Selma Lagerlöf, Maxim Gorkij og Thomas Mann. I lys av Hamsuns katastrofale politiske utvikling har romanen siden blitt tillagt all verdens grumsete tankegods, men her er det all grunn til å trå varsomt. Isak og Inger er langt fra overmennesker, men høyst feilbarlige outsidere. Og, som Øystein Rottem skriver i det lærerike, veloverveide etterordet i denne utgaven:


«[Å] hylle bonden og framheve et enkelt og slitsomt (arbeids)liv i pakt med naturen kan neppe sies å være reaksjonært, enn si fascistisk i seg selv. Og i nyere tid, hvor urbaniseringen og industrialiseringen har skutt stadig mer fart, og ulempene ved denne utvikling har kommet stadig mer i fokus, har romanen fått en ny aktualitet. […] At karriere- og statusjag ikke er den eneste veien å gå for å bli tilfreds med livet, har vi vel som moderne mennesker godt av å bli minnet på. Det blir vi når vi leser Markens grøde

«Vidunderlig, helt fantastisk bok!» 
Thomas Mann

«[Hamsun lot] en mann av det enkle arbeid med øks og plog gjøre den ærefulleste erobring som noen penn har skildret.» 
Selma Lagerlöf

Til toppen

Andre utgaver

Growth of the soil
Engelsk Heftet 2007
Markens grøde
Bokmål Innbundet 2016
Markens grøde
Bokmål Heftet 2009
Markens grøde
Bokmål Ebok 2011
Markens grøde
Bokmål Nedlastbar lydbok 2002

Flere bøker av Knut Hamsun:

Du vil kanskje også like