Mellom attentatene (Heftet)

Forfatter:

Hege Mehren (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2010
Antall sider: 320
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Between the Assassinations
Oversatt av: Mehren, Hege
ISBN/EAN: 9788202332433
Kategori: Romaner
Omtale Mellom attentatene
India fra innsiden

Bookerpris-vinner Aravind Adiga er tilbake med en underholdende og skarp bok som gir et unikt innblikk i det indiske samfunnet i dag! Mellom attentatene gir oss slående fortellinger fra gateplan.

Vi er i byen Kittur. Mellom Goa og Calicut, på Indias sørvestlige kyst. Om du vil reise hit, anbefales et opphold på minst en uke, på grunn av byens rike historie, naturskjønne omgivelser og en usedvanlig mangfoldig befolkning. En annen mulighet er å lese Aravind Adigas nye bok.

Den indiske forfatteren slo gjennom internasjonalt med den Bookerpris-belønte romanen Hvit tiger, som ble utgitt på norsk i 2008. I Mellom attentatene beskriver han India i tiden mellom attentatene mot Indira Ghandi i 1984 og sønnen Rajiv Ghandi i 1991.

Boken er utformet som en guidebok til Kittur, hvor ulike steder i byen er knyttet til hver sin fortelling. Her utløser lister over severdigheter, ulike strøk og fakta om byen slående skildringer av et bredt spekter av mennesker. Slik møter vi India.

Beskrivelsen av jernbanestasjonen leder over til en historie nærmere gateplan, idet vi møter fattig, muslimsk te-selger som endelig har fått jobb. På den jesuittdrevne gutteskolen ved parken får vi høre hvordan prydelevene havner på byens kino for pornografiske filmer. Om du går nedover Umbrella Street, kan du ende opp i havneområdet Bunder, helt til du når industristrøket der det brøt ut opptøyer mellom muslimer og hinduer i 1987.

Gatelangs
På veien gjennom Kittur kommer et lagdelt indisk samfunn fram. Mellom attentatene skildrer folk fra ulike kaster og religioner. De står ved veiskiller i livet. En muslimsk entreprenørs forretningssuksess viser seg å være basert på korrupsjon. En avisjournalist må innse at muligheten til å si sannheten avhenger av hvem som betaler lønnen din.

Som i Adigas roman Hvit tiger trer det vanvittige gapet mellom rike og fattige fram, sammen med skildringer av de varierende mulighetene for sosial mobilitet. Mens debutromanen traff spikeren på hodet med eksplosiv kraft og humor, møter vi nå flere personer som når fram til sine innsikter i stillhet. Men oppdagelsene er like fullt avklarende og opprørende.

Adiga skriver klart og levende, med en gatesmart humor som stadig lurer rett rundt hjørnet. Her oppstår stadig brytninger mellom tradisjonelle forventninger og moderne livsstil, og her er diverse former for dobbeltmoral. I Kittur kan man likevel komme til å måtte søke hjelp i kjønnslivet fra sin vordende svigerfar.

Aktuelt konfliktstoff
«Han kan ikke lese engelsk, men vet at engelske ord har makt, og at bøker på engelsk har en egen aura.» Dette leser vi om «Xerox», mannen som lever av å selge piratkopierte bøker i Kittur. Han er populær på den lokale politistasjonen og slipper alltid raskt ut av arresten, unntatt når han blir tatt for å distribuere Sataniske vers av Salman Rushdie. Men vanligvis underholder bokselgeren politiet med sine lattervekkende fortellinger om faren, som levde av å fjerne ekskrementer fra de rikes hus.

Gjennom beskrivelsene av en indisk by fra innsiden får vi høre mange nye historier.

Byen Kittur finnes ikke i virkeligheten, selv om vår guide Aravind Adiga skildrer folks liv i denne byen levende og usentimentalt. Forfatteren har skapt et mikrokosmos som gir et innblikk i virkelighetens India på 1980-tallet, og som samtidig kaster lys over dagens situasjon og vanlige folks liv i verdens nest mest folkerike land.

Til toppen