Mysteriet mamma av Trude Lorentzen (Ebok)
Ebok

Mysteriet mamma (Ebok)

Forfatter:

Ingen angrerett. Kan lastes ned fra Min side under Digitale produkter. Kan sendes til Kindle.

Forfatter:
Innbinding: Ebok
Utgivelsesår: 2013
Kopibeskyttelse: Vannmerket
Filstørrelse: 0.78 MB
Filformat: EPUB
Forlag: Oktober
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788249513314
Kategori: Familie og helse og Dokumentar og fakta
Omtale Mysteriet mamma
"Det er noe med fargene i det bildet, det oransje søttitallstapetet, de matchende vinrøde blusene våre. Vi omfavner hverandre, armen min rundt nakken hennes. Øynene hennes, gjennom brilleglassene. Uten frykt, bare frydefulle. Og smilet. Det er ikke til fotografen, selv om hun ser rett inn i kameraet. Nei, det lattermilde smilet er til meg, den eneste ungen hennes, et enebarn som forguder alenemoren sin, som presser leppene mot kinnet hennes, med lukkede øyne, mens jeg sannsynligvis lager en høy koselyd.
Mmmamma’n min. Det bildet er oss, alt vi hadde sammen, fanget i én eksponering. Det virker umulig å forestille seg at disse to menneskene ikke skulle være lykkelige for alltid."

Dette er fortellingen om Mia. En glad dame som brått og uforklarlig ble psykisk syk da hun var midt i livet. Hun begikk selvmord da Trude var 15 år. Nå er Trude voksen, og hun er mamma selv. Hun forsto ikke hva som skjedde med moren sin den gangen. Kan hun forstå mer nå?

Mysteriet mamma er en datters kjærlighetserklæring til en mor som ikke klarte å leve. Det er en historie om avmakt og håp, sorg og overlevelse. Og om frykten for å våkne en morgen og være en annen enn da man sovnet kvelden før.

Til toppen

En unik bok om kjærlighet og tap
Sissel Gran

Andre utgaver

Mysteriet mamma
Bokmål Heftet 2014
Anmeldelser Mysteriet mamma

«En unik bok om kjærlighet og tap – uten bitterhet, full av innlevelse»
Sissel Gran

"En poetisk dokumentar om oppvekst, morskjærlighet og psykisk sykdom. Boken trekker umiddelbart leseren til seg ... Mysteriet mamma vil raskt bli stående som et kroneksempel på hvordan skjønnlitterære grep kan gi sakprosatekster et løft ... Genreblandingen er perfekt for Mysteriet mamma, og gir teksten fylde og glød ... Mysteriet mamma er ikke skrevet som et rent subjektivt prosjekt, den strekker seg mot andre mennesker, som forfatterens egne barn og lesere som er rammet av selvmord. Den vil ha en ekstra dimensjon for dem som er personlig berørt, men Mysteriet mamma passer for alle som vil lese sterk og spesiell litteratur."
Ingunn Økland, Aftenposten

"boka handler om langt mer enn fraværet av kjærlighet. Det handler også om å gjenfinne kjærligheten til moren. Lorentzens framstilling av de elleve åra fra foreldrenes skilsmisse til morens sammenbrudd, gir også en inngang til å forstå hverdagslykke, en forståelse som står i kraftig motsats til morens reise inn i mørkets hjerte"
Bjørnar Olsen, Dagbladet

"et viktig innlegg i en helsedebatt der psykisk sykdom ofte har en tendens til å bli avfeid som noe forgjengelig og diffust. Dessuten er den en rørende kjærlighetserklæring fra en forvirret datter til hennes plutselig forvirrede mor."
Oda Faremo Lindholm, Dagsavisen

"Lorentzen beskriver både barndommen og forholdet til moren med et trent blikk for velplasserte detaljer ... Det er først og fremst den etterlattes stemme som holder dette sammen og berører med sin utforming av en historie å leve videre med ... Lorentzen kombinerer en umiddelbar tone og veloverveid oppbygning i sin fortelling om moren"
Susanne Hedemann Hiorth, Dagens Næringsliv

"Tross det triste utgangspunktet, er boka en livsbejaende fortelling om tap ... Det er sjelden jeg leser en bok så eksplisitt motivert av og spekket av kjærlighet ... detaljrikt og levende. Vi får innblikk i en mor-datter-relasjon som er svært tett, og Lorentzen skildrer barndommens tosomhet fint ... Denne boka har to tydelige budskap, som neppe kan demonstreres for ofte: Hun som er psykisk syk, er mer enn diagnosen som settes på henne. Og den som etterlates, har sannsynligvis mer enn tragedie å minnes. Trude Lorentzen lykkes med å fortelle om dette på en måte som er gripende og – med et og annet unntak – svært leseverdig."
Tina Åmodt, Klassekampen

"Allerede fra de første sidene er historien skikkelig spennende. Leseren blir nysgjerrig på hvem Trudes mor er. Forfatteren evner gjennom språklige grep, oppbygning og en gjennomgående ærlighet å gjøre oss interessert i å følge med på reisen hennes ... Historien blir innmari gripende, uten å være overdådig i språkbruk. Boka griper hardt tak i leseren og belyser tematikken fra mange kanter ... Mysteriet mamma engasjerer, interesserer og relaterer til leseren. En spennende, lærerik og tankevekkende bok"
Kaja Schau Knatten, Romerikes Blad

Til toppen