Nordaustpassasjen (Innbundet)

roman

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2012
Antall sider: 424
Forlag: Gyldendal
Språk: Nynorsk
ISBN/EAN: 9788205429260
Kategori: Romaner
Omtale Nordaustpassasjen
Relevant​

Kjartan Fløgstad (1944) har skrevet tretten romaner og en lang rekke essaysamlinger, dikt, skuespill og biografier. Han har mottatt en rekke litterære priser, blant annet Kritikerprisen, Nordisk Råds Litteraturpris og Brages hederspris.

En tid var Fløgstad sjømann på et norsk lasteskip i internasjonalt farvann, spesielt i Latin-Amerika, og erfaringene fra dette enorme kontinentet har fått en vesentlig innvirkning på forfatterskapet.

Også i Nordaustpassasjen er det stort geografisk spenn: Spania under borgerkrigen. Demokratiet er på vikende front. I siste liten blir to smågutter evakuert fra den tapende sida. En av dem havner i Sovjetunionen, den andre i Mexico. Samme utgangspunkt, to ulike livsløp. Det ene fører gjennom Russland til Sibir og ned Jenisej til Norilsk ved kanten av Ishavet. Det andre inn mellom Mexicos snøkledde vulkaner. Hvor er de i dag, to mannsaldre senere? Hvem er fortelleren, og hva vet han om samfunnet vi våkner til i morgen?

Bergens Tidende skriver blant annet dette om Nordaustpassasjen:
… Fløgstad er mer relevant enn noensinne og utforsker de globale endringer i vår nære framtid. Han skriver om det som interesserer ham, og hans litterære univers er ellers godt egnet til å demonstrere hans egen oppfatning om samfunnsutviklingen: På de fleste områder går ting i feil retning.

Romanens tittel henspiller på én av de globale forandringene vi nå står midt oppe i, nemlig muligheten for å benytte Nordøstpassasjen som rute for handelsskip. En isfri nordøstpassasje, antyder Fløgstad, vil sette nordområdene på kartet som aldri før. For å kunne utforske slike globale endringer litterært, har Fløgstad lagt nåtidshandlingen til vår nære fremtid, nærmere bestemt år 2017. USA har nå kollapset som nasjon. Den føderale regjeringen, ledet av Sarah Palin, kontrollerer kun områdene rundt Washington, samt Alaska. Ellers er det blitt etablert et nytt fascistisk kongedømme, kalt Stor-Dakota, som stadig ligger i krig med den sosialistiske republikken i Michigan. California er i praksis blitt en kinesisk satellittstat, mens narkobaronene hersker i sør. Over hele verden er det meste blitt privatisert, også bibliotekene og med dem hele den humanistiske arven …


 

 

Til toppen

Andre utgaver

Nordaustpassasjen
Nynorsk Ebok 2012
Nordaustpassasjen
Nynorsk Heftet 2013
Nordaustpassasjen
Nynorsk Nedlastbar lydbok 2019

Flere bøker av Kjartan Fløgstad:

Anmeldelser Nordaustpassasjen

«Og Fløgstad klarer det kunststykke som gjør at når leseren legger boken ned er det virkelighetens verden som virker absurd, romanen har man jo vennet seg til. Så må man begynne på nytt. »

Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv

«Fløgstad fremstår i dag som en mer relevant forfatter enn noensinne. I sin nye roman utforsker han globale endringer i vår nære fremtid.»

Frode Helmich Pedersen, Bergens Tidende      

«... definitivt spanande, lærerik og i aller høgaste grad underhaldande. «Typisk fløgstadsk», kunne ein seia. Det er eit kvalitetsstempel.»

Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen

«Fløgstad rir sine kjepphester inn i solnedgangen på mesterlig vis. [ … ] Mest av alt lever denne romanen i kraft av alle sine utrolige setninger. De er ikke fasttømret - de er snarere meislet ut. Jeg noterer at Fløgstad kryster ut sine setninger på bakgrunn av livserfaring, og han gjør det med både poesi, dybde og humor.»  
Knut Hoem NRK

Til toppen