Profetene i Evighetsfjorden av Kim Leine (Lydbok-CD)

Profetene i Evighetsfjorden (Lydbok-CD)

Serie: Grønlands-trilogien 1

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Lydbok-CD
Utgivelsesår: 2013
Innleser: Ribu, Anders
Spilletid: 21:46
Antall enheter: 17
Forlag: Cappelen Damm Lydbok
Språk: Bokmål
Originaltittel: Profeterne i Evighedsfjorden
Serie:
Serienummer: 1
ISBN/EAN: 9788202442071
Omtale Profetene i Evighetsfjorden

Den kongelige danske koloni Sukkertoppen, Grønland, 1793:

En grønlandsk kvinne sparkes i døden fra en høy klippe. Den danske presten er i ferd med å gå av hengslene av hjemlengsel og skjørbuk og allmenn fortvilelse. Kolonibestyreren forfølger ham, han har et uoppgjort regnskap med ham. Kolonibestyrerens kone er på randen av sammenbrudd og ser presten som sin eneste venn og fortrolige. Pastorens grønlandske kateket fortæres av sinne og sorg. Kolonimannskapets lille gruppe menn går hverandre på nervene. Om vinteren ruger mørket og kulden over kolonien, om sommeren skyller lyset inn som en flodbølge, det er ikke lett å si hva som er verst.

Hovedpersonene i denne bredt anlagte romanen fra kolonitidens Grønland, er pastor Morten Falck, hans kateket Bertel Jensen og kvinnen Arnarulunnguaq som faller fra klippen – et fall som strekker seg over tiden det tar å lese boken.
Vi følger dem hver for seg. I København i 1780-årene og under den store bybrannen i 1795. På vandringer i Norge og på lange båtreiser. På hvalfangst med skonnerten Henrietta of Aberdeen og på besøk hos hedninger og kristne i den kongelige danske koloni.

På den lille boplassen i Evighedsfjorden, noen dagsreiser fra Sukkertoppen, oppstår det et religiøst svermeri blant grønlenderne, anført av den rettskafne og sterke Maria Magdalene og hennes mann Habakuk. Det er Grønlands første løsrivelsesbevegelse, en moderne drøm om frihet, likhet og brorskap, 4000 kilometer nordvest for Bastillen. En drøm som det danske formynderskap hverken kan eller vil akseptere. Disse svermerier får avgjørende betydning for Morten Falcks og Bertel Jensens skjebner.
Og fra den høye klippen faller kvinnen Arnarulunnguaq. Oppe på kanten står morderen og ser henne falle.

Til toppen

Andre utgaver

Profetene i Evighetsfjorden
Bokmål Ebok 2012
Profetene i Evighetsfjorden
Bokmål Heftet 2013
Profetene i Evighetsfjorden
Bokmål Nedlastbar lydbok 2013
Anmeldelser Profetene i Evighetsfjorden

VINNER AV NORDISK RÅDS LITTERATURPRIS 2013
VINNER AV POLITIKENS LITTERATURPRIS

«(...) en enormt spennende roman»
Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv

«En milepæl, et mesterstykke (…) en medrivende, velkomponert, bevegende og velgjennomtenkt roman.»
Erik Skyum-Nielsen, Information

«vil bli husket av heldige lesere som bokhøstens mest spektakulære litterære opplevelsesreise.»
Ellen Sofie Lauritzen, Dagbladet 

«en enormt spennende roman om da opplysningstiden, kolonitiden, urfolk og kristendom støtte hardt mot hverandre på et sted som virket
avsides for nesten alle.»
Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv

«en storslått roman. Kim Leine skriver så man skjermer seg for ild og skutter seg for is»
Klaus Rothstein, Weekendavisen

«Etter å ha vært med på en avslutning så dramatisk og så fintfølende poetisk at jeg nesten kjenner lukten av brent by i neseborene, drister jeg meg til å være litt profet selv. Om ikke romanen blir en vinner under juletreet, spår jeg at den vil bli husket av heldige lesere som bokhøstens mest spektakulære litterære opplevelsesreise.»
Ellen Sofie Lauritzen, Dagbladet 

Terningkast 6
«Kjemperoman om kolonimakten Danmarks behandling av Grønland på slutten av 1700-tallet, om kåte misjonærprester og lokale spirituelle vekkelser, og om en fascinerende tvisynt hovedperson fanget mellom teologiens forjettelser og rasjonalismens klarhet.»
«Glad i historiske romaner? Da er Kim Leine din mann!»
Arne Hugo Stølan, VG 

«Kim Leine overbeviser med monumental roman om modige nordlige partisaner. En milepæl, et mesterstykke og et monument over danskenes mistede uskyld. (…) en medrivende, velkomponert, bevegende og velgjennomtenkt roman.»
Erik Skyum-Nielsen, Information

«Kim Leine har skrevet en storslått roman. Kim Leine skriver så man skjermer seg for ild og skutter seg for is, klør seg for lys i parykker og vrenger seg av spekklukt og svettedunst.»
Klaus Rothstein, Weekendavisen

«Leine er en mann med både overblikk over grunnleggende motsetninger, som han tegner skarpt og uten overforbruk, og sans for konkrete, fysiske, både vemmelige og komiske saftige detaljer. Profetene i Evighetsfjorden bør bli et gjennombrudd.»
Marie Tetzlaff, Politiken

«Storslått ny roman fra Kim Leine (…) han har en formidabel evne til å veksle mellom en lakonisk registrerende og sterk billedlig skrivestil. Det er i lange passasjer detaljert brutalt, men ikke desto mindre sterkt og umulig å legge fra seg.»
Per Krogh Hansen, Berlingske Tidende

«Kim Leines storslåtte Grønlandskrønike Profetene i Evighetsfjorden er en bok langt ut over det alminnelige. Anbefales på det varmeste.»
Christina Blangstrup Dahl, Dagbladenes Bureau

«Ubesværet, troverdig og dypt fengslende lykkes han i å forene den faktiske viten med fiksjonens personer og levende liv. Det er en bok som virker som om den er skrevet av nødvendighet, gjennomsyret av en stadig utforskning av hva det er som driver mennesket.»
Mai Misfeldt, Kristeligt Dagblad

Til toppen

Bøker i serien