Reisen til Portugal (Heftet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2002
Antall sider: 409
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Viagem a Portugal
ISBN/EAN: 9788202206970
Kategori: Reise
Omtale Reisen til Portugal
"Saramago er en av de store historiefortellere, "cronistas", og for en som ønsker å kjenne et annet Portugal enn man møter i turistguidenes ferdigtygde boksemat, er dette sprutfrisk ferskvare fra en yrvåken og humørfylt vandringsmann." Karsten Alnæs

Mildt, kjærlig, kjent og ustoppelig nysgjerrig tar Portugals store romanforfatter leseren med på en reise utenom brosjyrene. Han presser sin gamle bil opp bakketopper til gåtefulle klostre og halvt nedraste borger, han finner kirketjeneren og får låst opp knirkende dører til ikke-berømte kirker.

Reisen begynner i Spania, og han krysser grensen i nordøst, ved elven Duero, som straks skifter navn til Duoro. Det han ser gir ham et puslespill med utallige brikker, som til sammen skaper et myldrende bilde av Portugals geografi, historie og kultur, med minner om romere og maurere, almene og spesielle stilarter gjennom århundrer, om bosetning og håndverk, skikker hos fjellfolk og blant kystens fiskere.

Utenfor Lisboa overveldes han nok en gang av Mafra, det enorme klosteret som er dreiepunktet i gjennombruddsromanen Klosterkrønike. Reisen ender ved Algarve-kysten, der turismen har satt sitt juglete preg på bebyggelse og språk (praia er blitt beach og småsjappene heter shop og boutique), men han lar ergrelsen svales ved å dra opp til Silves ruvende borg lenger inn i landet, der islam og kristendom møtes i ruiner av rød og gyllen stein.

José Saramago er født i 1922, som sønn av fattige landarbeidere. Han utdannet seg til mekaniker, og begynte etter hvert å arbeide som journalist og i forlag. Først i 1982 opplevde han sitt litterære gjennombrudd, med romanen Klosterkrønike. Syv av hans romaner er utgitt på norsk. Saramago ble tildelt Nobelprisen i litteratur i 1998.

Han er nå bosatt på Lanzarote med sin spanske kone.

Orig.tittel: Viagem a Portugal
Oversatt av Kjell Risvik

Anmeldelser:

"Reiseskildringer er igjen blitt en aktet litterær sjanger, og nobelprisvinneren José Saramago hører nok med blant de ypperste i klassen."
Karsten Alnæs, Dagbladet
Les hele anmeldelsen


"Det optimale burde jo være å ta denne boka med seg på en likedan biltur som den Saramago gjorde. Men å foreta denne reisen i sofakroken der hjemme, er heller ingen dårlig idé."
Nøste Kendzior, Kulturnytt, NRK P2
Les hele anmeldelsen


Til toppen

Andre utgaver

Reisen til Portugal
Bokmål Heftet 2013