Rettskunnskap (Innbundet)

basert på de fremste juristers prinsipper, illustrert med eksempler og jevnført med eldre og nye lover (1751)

Forfatter:

Andreas Harald Aure (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 462
Forlag: Vidarforlaget
Språk: Bokmål
Originaltittel: Naturens og folke-rettens kundskab
Oversatt av: Aure, Andreas Harald
ISBN/EAN: 9788256025800
Kategori: Jus
Omtale Rettskunnskap
Rettskunnskap (Naturens og folkerettens kunnskap, basert på Grotius, Pufendorf og Thomasius, utgitt første gang i 1716) foreligger for aller første gang i norsk språkdrakt. Boken ble Ludvig Holbergs (1684-1754) største salgssuksess.

Konflikter mellom mennesker, slik som grenser for selvforsvar og eiendomsrett, var like store stridsspørsmål på Holbergs tid som i dag. Sentrale temaer er grensene for ulike typer herredømme - slik som husfedres herredømme over sin familie og statsmaktens herredømme over borgerne og deres eiendom. Andre viktige deler av boken er krigens og diplomaters rett, samt et riss over moraltenkningens historie fra antikken og frem til Holbergs tid.

Verket preget den alminnelige rettsbevissthet i Danmark-Norge på 1700-tallet. Med datidens sekulære naturrettsideer som fundament, satte verket i de påfølgende tiår fart på debattene om kongens, adelens, laugsvesenets og presteskapets makt. Verket inspirerte til kampene for større individuell frihet i Danmark og for Norges selvstendighet i 1814.

Boken inneholder normer og verdier som også snakker til vår tid hvor meningene om rett og moral og statsmaktens grenser er omstridte som aldri før.

Til toppen