Sosial kjønnsteori og biologisk feminisme av Andreas Hesselberg Bjercke (Ebok)
Ebok

Sosial kjønnsteori og biologisk feminisme (Ebok)

en fare for demokrati og likestilling

Forfatter:

Ingen angrerett. Kan lastes ned fra Min side under Digitale produkter. Kan sendes til Kindle.

Forfatter:
Innbinding: Ebok
Utgivelsesår: 2020
Kopibeskyttelse: Ingen DRM
Filstørrelse: 8.3 MB
Filformat: EPUB
Forlag: Stand Up Publishing
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788230343425
Kategori: Debatt og samfunn
Omtale Sosial kjønnsteori og biologisk feminisme
De fleste menn opplever nok en sterk følelse av beskyttelsestrang når de holder sitt første barn i hendene. Det følte jeg også. Det var nå henne, denne jenta, som gikk foran alt. Den samme følelsen fikk jeg når jeg favnet om minn sønn, og min andre datter.

Jeg husker at jeg for snart ti år siden sto på en jernbanestasjon og leste en artikkel om at kjønn først og fremst var et sosialt fenomen. Foreldreskapet var primært knyttet til omsorg. Faren kunne en derfor erstatte med en kvinne. Farskapet var ganske enkelt blitt fortrengt av det sosiale.

Dette er utgangspunktet for denne boken. Jeg fant min sterkeste identitet som menneske og mann i å bli far. Da denne identiteten ble politisert vekk reagerte jeg, og jeg reagerer fortsatt. Denne boken er kanskje ikke lang, men jeg har lett etter den. Det meste som er skrevet om kjønn og feminisme er skrevet av kvinner. Jeg fant ingen som var skrevet av en mann. Derfor måtte jeg skrive en selv.
**


Etterlyser debatt om bruk av bioteknologi.
Boken er et svar på Bioteknologirådets oppfordring om at samfunnet trenger en demokratisk debatt om bruken av bioteknologi. Gjennom boken ønsker forfatteren å rette lyset mot at mye som vedrører dagens anvendelse av bioteknologi er influert av den sosiale kjønnsteori og en feministisk tenkning preget av biologi.

Som utgangspunkt for en slik debatt presenteres noen viktige kvinnelige tenkere, litt kvinnehistorie og noen viktige politiske prinsipper for vårt demokrati. Etter dette fremholder forfatteren at innflytelsen som den sosiale kjønnsteori har på dagens bioteknologi setter både demokrati og likestilling i fare.

- Boken er et forsøk på å hindre en tragedie. Den tragedie det vil være hvis kvinnens biologiske evne til å føde barn blir oppfattet som en fare for likestillingen. Boken er skrevet ut ifra et indre press om at det er nødvendig å advare mot en utvikling som setter viktige verdier i fare, forklarer Hesselberg Bjercke.
**

Til toppen