Spurven (Heftet)

Serie: Sønnavind 57

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2012
Antall sider: 256
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Serie: Sønnavind
Serienummer: 57
ISBN/EAN: 9788202379841
Kategori: Romanserier
Omtale Spurven
Når Jensine får høre sannheten om Klaras svik, blir hun såret og bitter. Men snart har hun glemt Erlend Nicolas, for hun får en spennende leieboer i verksmesterboligen.
Elise får høre om en ny roman som er skremmende lik hennes eget forsvunne manuskript, og kontakter forlaget umiddelbart. Samtidig gleder hun seg over at Spurven, den tause og fortvilte Bastøgutten, så smått begynner å snakke. Men idet de skal reise hjem fra Ringstad etter sommerferien, forsvinner han.

I det samme oppdaget Spurven at døren til en av godsvognene sto på gløtt. Han kunne snike seg inn, gjemme seg der og kanskje klare å komme seg usett tilbake til Kristiania. Lynraskt kløv han opp stigtrinnet og smatt inn gjennom den smale dørsprekken.
Han kjente hjertet hamre i brystet. Det lød stemmer utenfor! Angsten satte seg i halsen, det ble vondt å puste. Nå bar det rett til Bastø, og da ville han heller dø.


UTDRAG FRA BOKEN:
Hun burde ha tatt inn klesvasken før regnet kom, men i stedet satte hun seg på benken, følte seg slapp og elendig. Det skyldtes nok bare varmen, de var ikke vant til slikt. Hun burde ha skrevet også, men orket ikke tanken på å sitte foran skrivemaskinen. Papirarkene klebet seg til armen hennes fordi hun var så svett, og hun hadde vanskeligheter med å konsentrere seg.

            Skulle hun være ærlig, var noe av skrivegleden forsvunnet. Siden manuskriptet ikke var kommet til rette og hun hadde vært nødt til å skrive mange sider om igjen, hadde hun vært nødt til å legge den nye romanen til side for en stund. Av og til lurte hun seg til å skrive noen sider om den hjemvendte Bastøgutten likevel, det klødde i fingrene etter å ta fatt, det var så mye morsommere å dikte enn å skrive avskrift. Når hun nå leste Offeret om igjen, var hun heller ikke fornøyd, og hadde etter hvert mistet interessen for hele boken. I den hun holdt på med, der hun brukte stakkars Spurven som modell, gikk alt så mye lettere. Kanskje leserne også ville finne det mer interessant å lese om en hjemvendt Bastøgutt enn om en mor som ofret seg og tok til seg søsterens mange barn.

            Hun skulle ønske hun visste mer om hvordan menneskene reagerte i forskjellige situasjoner, og hadde vært på biblioteket i håp om å få låne bøker av Sigmund Freud som hun hadde hørt så mye om, men de var ikke oversatt til norsk ennå. Det eneste hun visste, var at det hjalp å få pasienten til å snakke om det han eller hun hadde vært igjennom, men hver gang hun forsøkte å få Spurven på tomannshånd og forsiktig begynte å spørre ham om det han hadde opplevd på Bastø, var det umulig å få et ord ut av ham. Samtidig undret det henne at verken Hugo eller Vidar var blitt som Spurven, de hadde jo opplevd mye av det samme. Vidar hadde til og med hatt en like vond barndom som ham, hvis ikke enda verre.

            Noen gikk i porten. Hun håpet det var Vidar, ville så gjerne snakke med ham om det.

            Til sin forbauselse så hun at det var Sylvia. «Er det deg, Sylvia? Har du gått den lange veien i denne varmen?»

            «Nei, jeg tok sporvognen ned til byen, og Grünerløkka-Torshov-linjen oppover hit.»

            «Det holder jeg med deg i, det er så hett og lummert at det nesten ikke er til å holde ut. Jeg skulle ta inn klesvasken, men dumpet ned på benken her isteden.» Hun lo og følte seg som en dårlig husmor. «Jeg trodde dere var på Ringstad?» la hun forbauset til.

            «Vi kom hjem i går,» sa svigerinnen.

            «Og så orket du å dra helt hit i dag! Det er vel ikke noe galt?»

Sylvia ristet på hodet og virket brydd. «Det er noe jeg må fortelle deg. Jeg hadde besøk av en nabofrue i går kveld. Vi var nettopp kommet hjem, og det passet dårlig, men jeg våget ikke å si det. Barna hennes er lekekamerater av Bendik.»

            «Anton Blom har vel ikke sluppet ut av fengselet allerede?»

            Sylvia lo. «Nei, det er heldigvis lenge til han er en fri mann. Men det som gjorde meg urolig, var at hun snakket så begeistret om en bok hun nettopp hadde lest. Den handlet om en mor som tok til seg søsterens mange barn da søsteren døde.»

            «Det er nok flere som har skrevet om noe liknende, men denne moren hadde sikkert hushjelp og barnepike og slapp alt strevet alene.»

            «Nei, det var nettopp det som gjorde at jeg spisset ører. Handlingen foregikk ved Akerselva, her i strøket. Mannen hadde vært fabrikkarbeider, på Hjula, tror jeg det var. Min nabo var så imponert over hvor godt forfatteren hadde satt seg inn i livet blant arbeiderne. Hun la ut om suppeguttene på fabrikken, om blikkenslagerverkstedet Vassøsa, om Magda på hjørnet, Biermannsgården, Vøienvolden gård og snekker Alfred Jensen som overtok Maridalsveien 104 etter at din første mann ga opp høkervirksomheten.»

            Elise så forundret på henne. «Det var da merkelig, den boken skulle jeg gjerne lese.»

            Sylvia nikket og dro en pakke opp av torvvesken. «Jeg fikk låne den.» Hun tok papiret forsiktig av, og rakte henne en vakker bok i gyllent skinn og store gullbokstaver på bokryggen der det sto: Heltedåden av Fredrik Bader, Severin Karlsens Forlag.

            Elise begynte å bla. Da gikk det en støkk i henne. Det var jo hennes bok! Navnene på personene var forandret, men ellers var alt det samme. Hun kjente hun ble glovarm, for i neste øyeblikk å bli frysende kald. Tilfeldig bladde hun opp på side 56, der hovedpersonen får høre at søsteren er død og at det ikke er noen til å ta seg av barneflokken, de vil bli plassert på forskjellige gårder på landet. Setningene var noe forandret, fremmede ord var puttet inn, men ellers var det en tro kopi av hennes egen roman!

            «Det er ikke mulig,» hvisket hun, fullstendig lamslått.

            «Likner den din?»

            «Det er min!» Hun så på Sylvia, fullstendig forvirret. «Hvordan er det mulig?»

Til toppen

Andre utgaver

Spurven
Bokmål Ebok 2014
Spurven
Bokmål Nedlastbar lydbok 2016

Flere bøker av Frid Ingulstad:

Bøker i serien