En serie fra Mørekysten i 1885

Brenninger er en nervepirrende og stemningsfull serie om en ung kvinnes kamp for tilværelsen – en historie om vennskap, svik og kjærlighet. Eir er en sårbar heltinne, og man får umiddelbart en ømhet for henne. Hun prøver hardt å forsørge både seg selv og bestefaren, og samtidig forsøker hun å finne svaret på farens skjebne ...

Serien er skrevet av Karen Støylen, en gripende god formidler med en sterk fortellerstemme. Karen lever seg inn i karakterene og miljøet hun beskriver, og hun er ekspesjonelt god til å beskrive følelser.

«Nydelig og velskrevet. Eir og Besten har allerede fått en plass i hjertet mitt.»
– Mariann Kendel, bokelsker

 

«En fantastisk førstebok – en intens og flott leseopplevelse! Umulig å legge fra seg, dette kan bli en favoritt! Terningkast 6.»
– Inger Monica Stornes, bokblogger


OM SERIEN:

En uredd ung kvinne med usedvanlige evner …

Mørekysten, 1885. Eir og bestefaren bor i en enkel stue i fiskeværet Holmsund. Hun arbeider hardt for å holde liv i dem begge. Men de fleste unngår Eir. Hun er annerledes. Folk frykter de varme hendene hennes, som de likevel bønnfaller henne om å bruke når de er i nød. Men det er ikke alle Eir hverken kan eller vil hjelpe …

«Så der er du endelig, Eir Barfot.» Stemmen fikk en hul klang mellom de høye klippene.

Eir grøsset. Hun klarte bare å nikke usikkert.

«Det er deg de kaller ‘Ho med henda’, er det ikke?»

Hun frøs til. Hva visste vel han om hendene hennes? Denne fremmede, som så tydelig ikke hørte til her.

Eir kastet et blikk over skulderen hans, det var umulig å komme forbi. Skulle hun rope om hjelp? Men hvem ville høre henne?


 

Brenninger er skrevet av Karen Støylen. Karen driver småbruk i en liten dal på Sunnmøre, mellom hav og fjell – med sauer, geiter, hund og katt – og har samboer og to barn. Brenninger er hennes første romanserie, med handling fra hjemtraktene.


I første bok har Karen skrevet et lite brev til alle sine nye lesere:


Kjære leser!

Min historie begynner i Holmsund, et lite fiskevær på sunnmørskysten på 1880-tallet. Her er det trange kår, og unge Eir lever alene med sin bestefar og prøver å gjøre det beste ut av tilværelsen. Hver dag er en kamp, ikke bare for å skaffe seg nok mat, men også en kamp mot det uforutsigbare været, som brått kan snu opp ned på alt. 

Selv har jeg levd hele livet på Vestlandet, men da jeg flyttet til en dal like nord for Stad, ble jeg overveldet av alle historiene som fantes her, og det var som om en fortelling spant seg ut. Jeg begynte å skrive det hele ned, og resultatet ble Brenninger. Selv om handlingen dreier seg om det lille fiskeværet, ønsker jeg å fortelle om hele Vestlandet. Fra sjøen og de buktende fjordene med sine stupbratte fjell, til storgårder og seterdrift. Fra småbruk til storbyer. Og ikke minst, folket som levde i denne spennende tiden, fattig som rik. 

Brenninger handler om kjærlighet, savn og drømmer, og om svik og sjalusi, men kanskje mest om sterke kvinner. Det var mange menn som mistet livet ute på havet, og da sto kvinnene alene med alt. Derfor ble samholdet mellom kystkvinnene så sterkt og viktig, for de delte nettopp denne skjebnen: uvissheten om mennene noen gang kom tilbake fra havet.

Jeg håper du vil bli med på denne spennende reisen tilbake i tid, langt bort fra det moderne og travle livet vi lever i dag.

Vyrdsamt,
Karen Støylen