Alle navnene (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2001
Antall sider: 236
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Todos os Nomes
ISBN/EAN: 9788202185176
Kategori: Romaner
Omtale Alle navnene
En ny, storartet roman fra nobelprisvinneren Saramago. Melankolsk humor og munter tristesse gjennomsyrer nobelprisvinnerens syvende roman på norsk.

Senhor José bor i et lite hus som deler vegg med selveste Folkeregisteret. Heldig, for det er der han arbeider. Direktøren vet ikke at han ureglementert har beholdt nøkkelen inn til kontorene. Om dagen sliter han monotont og nitid for å holde alle kartotekkortene á jour. Om natten dyrker han sin eneste, forbudte lidenskap: han samler opplysninger om berømte menneskers liv og levnet og bygger opp sitt eget, hemmelige arkiv. En natt kleber kartotekkortet til en fullstendig u-berømt kvinne seg til de berømtes. Hans besettelse tar en ny retning. Utstyrt med falsk fullmakt oppsøker han kvinnens naboer og går på besøk hos foreldrene, han bryter seg inn på skolen der hun en gang var elev – og til sist går han til Kirkegårdskontoret, som har bemerkelsesverdige likheter med Folkeregisteret. Senhor Josés stillferdige opprør mot byråkrati og fantasiløshet bringer ham en uventet innsikt i det smalet skillet mellom livet og døden. Men det han egentlig leter etter i alle sine originale krumspring, alt det som finnes mellom kartotekkortenes nøkterne registreringer, ser han bare i bleke glimt.

Orig.tittel: Todos os Nomes

Oversatt av Christian Rugstad

Anmeldelser:
«Alle navnene er en vakker roman med mange lag, mesterlig i formen. Det er ingen lettlest bok, tvert imot tett og intens av stemninger, humor, tristhet, ironi, refleksjon. Boken er både en platonisk kjærlighetshistorie og en detektivhistorie. Fenges man av Saramagos magi, er det ikke lett å legge boken fra seg»
(Terningkast 5) Guri Hjeltnes, VG

«Alle navnene bærer i seg den skakende tidløshet som kjennetegner stor litteratur. At José Saramago fortjente den Nobelprisen han ble tildelt i 1998, er i hvert fall hevet over tvil»
Tone Solberg, Dagens Næringsliv

«En stor leserglede om mennesket i maskineriet»
Kjell Olaf Jensen, Dagsavisen
Les hele anmeldelsen

«En frydefull leseropplevelse. Det krever innsatsvilje å lese José Saramagos bøker, men for en belønning leserne får for strevet!»
Nøste Kendzior, NRKP2
Les hele anmeldelsen

«Saramago har skrevet en helt annerledes roman denne gangen. Men historien om byråkraten i Folkeregisteret er likevel et mesterverk»
Hans H.Skei, Aftenposten
Les hele anmeldelsen

Til toppen

Flere bøker av José Saramago: