Den skjønne linje (Innbundet)

Forfatter:

Kari og Kjell Risvik (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2005
Antall sider: 479
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: The Line of Beauty
Oversatt av: Risvik, Kari og Kjell
ISBN/EAN: 9788202244941
Kategori: Romaner
Omtale Den skjønne linje

Det er 1983 og Nick Guest kommer til Notting Hill for å bo hos familien Fedden. Han kjenner sønnen, Toby, fra Oxford og nå skal han få bo hos Feddens, hvor han er blitt en slags husvenn. Gerald Fedden er nylig valgt til parlamentsmedlem for de konservative, Rachel er hans velstående, representative hustru og sammen har de Toby, nyutdannet fra Oxford, og Cathrine som gjør opprør mot familiens verdier og ambisjoner. I regjeringen er det Thatcher som sitter ved roret og Nick er forelsket i en mann. Det er på tide å miste møydommen.

Rammen rundt romanen er de to valgene som brakte Thatcher tilbake til makten, og i god britisk romantradisjon forteller Hollinghurst en historie om politikk, samfunnsforhold, sosiale forhold, kjærlighet og makt. Ikke bare er romanen en nytelse rent språklig og stilistisk, men det er også en god og saftig leseopplevelse. Språket er lekende, spennende, ladet og skruppelløst ærlig på en gang. Kanskje finner man et snev av Henry James i beskrivelsene av selskapslivet i herskaplige omgivelser i Notting Hill og på landet. Like ubesværet beveger Hollinghurst seg blant åttitallets nyrike som i kul kokainrus har uforpliktende sex. Hollinghurst er en klok forfatter som skriver med djervhet og subtil humor. Den skjønne linje er en rik og ambisiøs roman om vår nære fortid.

Vinner av Booker-prisen 2004

Les utdrag fra boken [pdf]

Til toppen

Internasjonal bestselger - vinner av Bookerprisen

Andre utgaver

Den skjønne linje
Bokmål Heftet 2012
Den skjønne linje
Bokmål Nedlastbar lydbok 2015
Anmeldelser Den skjønne linje

«En moderne klassiker ... et mesterverk.»
Observer


«Alan Hollinghurst skriver en vakker, høylitterær og formfullendt prosa som ofte står i slående kontrast til tekstens mange innslag av sex og dop. [...] Mest av alt vil nok boken likevel bli husket for sine humoristiske, men infame portretter av de mer begunstigede blant oss.»
Anne Merethe K. Prinos, Aftenposten

«Må være blant de morsomste romanene som noensinne er skrevet om Thatchers England, samtidig som den er en av de mest tragisk triste.»
Financial Times

«Den mest fortjente Booker-vinner noensinne.»
The Sunday Times

"Det skal godt gjøres å overgå en roman som Den skjønne linje.»
New York Observer

«Alan Hollinghurst skriver en vakker, høylitterær og formfullendt prosa som ofte står i slående kontrast til tekstens mange innslag av sex og dop. Det er med andre ord karakteristisk for romanen at den pendler mellom det høye og det lave, mellom elegante betraktninger rundt kunstens vesen og rå beskrivelser av kroppslige eksesser. Mest av alt vil nok boken likevel bli husket for sine humoristiske, men infame portretter av de mer begunstigede blant oss.»
Anne Merethe K. Prinos, Aftenposten

«Man kan ikke få nok av Hollinghursts setninger … Hvis du verdsetter stil, vidd og sosial satire, må du ikke gå glipp av denne elegante og lidenskapelige romanen.»
Washington Post

«Nesten perfekt skrevet … en klassiker.»
Publishers Weekly

«Alan Hollinghursts Den skjønne linje fortjener all den ros som er blitt dynget på den.»
Daily Telegraph

«Mr. Hollinghursts største talent som romanforfatter er hans sosiale satire. Den er skarp og gjennomsiktig som glass og får karakterene hans til å skinne fra alle mulige vinkler, spesielt når de ser seg selv i speilet … Det skal godt gjøres å overgå en roman som Den skjønne linje.»
New York Observer

"En makeløs dannelsesroman.»
New York Times Book Review

Til toppen