Det farlige oljeeventyret (Innbundet)

historien om hval- og fiskefett i margarinen

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2023
Antall sider: 311
Forlag: Orkana
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788281045712
Kategori: Kulturhistorie
Omtale Det farlige oljeeventyret
Gjennom 60-70 år var helsefarlig margarin en viktig del av nordmenns kosthold. Margarinen inneholdt delvis herdet hval- og fiskeolje. I kjølvannet fulgte en epidemi av hjerteinfarkt. I tillegg ble blåhvalen nesten utryddet og flere fiskebestander sterkt redusert.
Hvordan kunne dette skje? Her får du hele historien, fra 1876, da Nordens første margarinfabrikk begynte å levere smørerstatning i Oslo. Seinere startet Denofa fettherding i Fredrikstad. Særlig etter 1945 ble mye delvis herdet fett brukt i margarinen. Naturlig fett ble skjøvet ut, og skadelige transfettsyrer kom inn. Først rundt år 2000 tok det slutt. Vi vet ikke hvor mange som ble syke og døde av helsefarlig margarinfett. Men det var mange.

Hanna Hånes (f. 1953) er ernæringsfysiolog og journalist, med en mastergrad i kunnskapsbasert praksis i helsefag. Hun har arbeidet i dagspresse, som frilansjournalist og som kommunikasjonsrådgiver i Folkehelseinstituttet.

Til toppen