Europa (Heftet)

En reise gjennom det 20. århundret

Forfatter:

Bodil Engen (Oversetter) Egil Asbjørn Rasmussen (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2009
Antall sider: 784
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: In Europa
Oversatt av: Engen, Bodil og Rasmussen, Egil Asbjørn
ISBN/EAN: 9788202298456
Kategori: Historie
Omtale Europa

EN REISE GJENNOM EUROPA OG DET 20. ÅRHUNDRE

Geert Maks bok er en reise gjennom Europas historie de siste hundre år, eller mer konkret: fra 1900 til 2000. I 1999 ble journalisten Mak utsendt av sin nederlandske avis, for i ett år å reise rundt i Europa og skrive hjem om nåtid og fortid. Boken er kronologisk, dvs 1900-1914, 1914-1918 osv, og i hver periode besøkes utvalgte og aktuelle byer for slik å fortelle Europas historie fra den tiden. Resultatet er blitt en fantastisk blanding av reiseskildring, intervjuer, reportasje og historieskriving. I løpet av dette året oppdaget Geert Mak at Europa er et kontinent hvor det er lett å ferdes mellom fortid, nåtid og framtid. Som han skriver i boken, ”Ethvert stadium av det 20. århundre blir ett eller annet sted opplevd og gjenopplevd. På fergene i Istanbul er det alltid 1948. I Lisboa er det 1956. På Gare de Lyon i Paris er det 2020. I Budapest har unge menn ansiktene til våre fedre. ”

Amsterdam, Paris, London, Berlin, Wien, Ieper, Kassel, Verdun, Versailles, Doorn, Stockholm, Helsinki, Petrograd, Riga, Berlin, Bielefeld, München, Wien

Geert Mak vandrer gatelangs i Paris, med et kart fra begynnelsen av 1900-tallet, og forsøker slik å finne frem til de sentrale stedene som enten står der den dag i dag eller som er forsvunnet med tiden. Han sitter på undergrunnsbanen i Wien mens han fabulerer om Keiserdømmet Østerrike-Ungarn, et skoleeksempel på det antropologene senere kalte et «innbilt fellesskap», en nasjon sammensatt av mennesker som aldri hadde møtt hverandre, men som i ånden følte seg som hverandres familie, brødre, søstre – og hvor det eneste bindeleddet var Keiseren. Vi marsjerer med nazistene gjennom Berlins gater, er på ball i Paris, og i skyttergravene ved Somme. Han finner frem til stedet der et bilde fra den første verdenskrig ble tatt, og kan så fortelle at to minutter etterpå ble alle soldatene på bildet drept. Slike historier griper fatt i deg som leser og forteller ikke bare at 1. verdenskrig var grusom, men greier faktisk å menneskeliggjøre noen av individene som deltok.

Predappio, Lamanère, Barcelona, Guernica, München, Fermont, Dunkerque, Chartwell, Brasted, London

Europa trekker frem de store historiske hendelsene og aktørene som vi kjenner fra før, men formidler også de mer ukjente sidene. Samtidig kommer den vanlige mann og kvinne til orde gjennom brev, notiser i aviser, skildring av fotografier og i intervjuer. Dette er bare en fantastisk leseropplevelse og en utrolig lærerik bok - det er et møte med historien og med mennesker. Utover det å skildre Europas historie de siste 100 år, er Maks prosjekt visjonært og ganske så storslagent: Mak vil fortelle oss innbyggere av Europa i dag noe viktig – historien finnes overalt, hvis vi bare vil se, og den er nærmere oss en vi tror; hos tiggeren han møter på metroen og hos det gamle ekteparet på kafeen.

Berlin, Himmlerstadt, Auschwitz, Warszawa, Leningrad, Moskva, Stalingrad, Odessa, Istanbul, Kefallonia, Cassino, Roma, Vichy, Saint-Blimont, Bénouville, Oosterbek, Dresden, Berlin, Nürnberg

Denne omfattende boken tegner ikke bildet av et lykkelig kontinent. Katastrofene har vært mange i det 20. århundret. Det åpnet optimistisk med Verdensutstillingen i Paris i 1900, og det så en stund ut som alle skulle leve i fred med hverandre. Men i Europas hjerte lå det unge ustabile Tyskland som ennå ikke kjente sin destruktive kraft:
”Det fulgte to grufulle kriger som vi alle opplevde på hver vår måte. Etterpå kom fire døde tiår for Øst-Europa, mens himmelen åpnet seg for Vest-Europa: et paradis av scootere, elektriske kjøkkenapparater, biler og fjernsynsapparater. Mot slutten av århundret falt Berlinmuren, men for millioner av østeuropeeere kom det igjen mørkere tider, årene med ydmykede menn, redde kvinner og splittede familier.” På samme tid opplevde Vesten en oppgangstid uten egentlig å være klar over hva som skjedde lenger øst, eller man lot være å bry seg med det. I følge Geert Mak har vi ennå mye usagt og mye å forklare hverandre, vi som bor på det europeiske kontinent.

Praha, Budapest, Brussel, Amsterdam, Berlin, Paris, Lourdes, Lisboa, Dublin, Berlin, Niesky, Gdánsk, Moskva, Tsjernobyl, Bucuresti, Novi Sad, Srebrenica, Sarajevo

Bare i Nederland har boka solgt over 350 000 eksemplarer og den er oversatt til flere språk. Både i Tyskland, Storbritannia og Italia har boka høstet stor begeistring. Dette er i ferd med å bli en bestselger også i Norge, høyst velfortjent – Europa er i enhver forstand et stort episk mesterverk.

Til toppen

Geert Mak er en mester i å trekke frem personer og episoder som på hvert sitt vis utgjør bitene i den brokete europeiske mosaikken

Stein Inge Jørgensen, VG

Flere bøker av Geert Mak:

Anmeldelser av Europa

"Et sterkt underholdende og perspektiv-utvidende verk om Europa, suverent følt, tenkt og fremstilt. [...] Mak-verket er et mesterverk som har nesten enda sterkere gyldighet åtte år etter at reisen ble foretatt."

Per Haddal, Aftenposten

"En av de sterkeste bøkene om det 20. århundret som noensinne er skrevet."

Halvor Finess Tretvoll, Ny Tid

“Den reisendes observasjon på stedet forenes med journalistens evne til å finne og lytte til de rette menneskene, og med historikerens sakkunnskap. Resultatet er en saklig, men likevel følelsessterk, detaljrik og overveldende beretning om folkemordenes og katastrofenes europeiske historie.  [...] Jeg har ikke lest noen reisebok som så utvungent forener reisens akutalitet med historisk dybde.”

Arne Melberg, Morgenbladet

 "Geert Mak er en mester i å trekke frem personer og episoder som på hvert sitt vis utgjør bitene i den brokete europeiske mosaikken. Han skriver svært godt, og klarer ofte å belyse nye sider ved begivenheter som i utgangspunktet er godt kjent." Stein Inge Jørgensen, VG

“Europa er verken et historisk verk eller en reiseskildring av vår samtid, men inngår snarere i den voksende sjangeren som kalles “samtidshistorie”, enda den like gjerne kunne kalles ”fortidens nærvær”. Boken er en spektakulær og vakkert utformet beretning.”

Sunday Times

“En sinnrik geografisk-kronologisk oppbygning ... Det er umulig å ikke la seg trekke inn i denne boken.”

Sunday Telegraph

“Hvor han enn går, klarer Mak lavmælt, men nådeløst, å avdekke all fordekthet og alle selektive forglemmelser, myter og historiske fordreininger som ennå henger igjen … Mak er en ekte kosmopolitisk skribent, som skildrer skam og selvbedrag.”

Independent

”Boken er fascinerende, informativ, av og til oppkvikkende, ofte smertefull og nesten umulig å oppsummere… Den gir et fremragende panorama over vårt europeiske hjem – en bok å lese tvers igjennom, og å vende tilbake til både titt og ofte … Jeg anbefaler boken på det varmeste.”

Literary Review

“Hans geni som historiker ligger i instinktet for menneskelige historier ... I deler av dette monumentale verket er Mak historielæreren vi alle burde hatt.”

Financial Times

“Det 20. århundret kan prise seg lykkelig over å ha en historiker som Geert Mak.”

De Standaard der Letteren

“Leseverdig, fra forhordet til den siste fotnoten.”

Trouw

“Et imponerende arbeid, velskrevet og fullt av personlige historier.”

Vrij Nederland

Til toppen