Grå bier (Heftet)

Forfatter:

Dina Roll-Hansen (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2024
Antall sider: 336
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Seryje ptsjoly
Oversatt av: Roll-Hansen, Dina
ISBN/EAN: 9788202829940
Kategori: Romaner
Omtale Grå bier

Andrej Kurkov (f. 1961) regnes i dag som Ukrainas viktigste forfatter. Grå bier er tredje roman av Kurkov på norsk.

Birøkteren Sergej Sergejitsj forsøker å leve mest mulig normalt i landsbyen der han har bodd hele sitt voksne liv. Problemet er at landsbyen ligger i den såkalte grå sonen, like ved frontlinjen der ukrainske soldater og russiskstøttede separatister skyter på hverandre uten stopp. Vi skal altså et par år tilbake i tid, hvor det er krig i Donbass, men Russland har ennå ikke starta sitt fullskala angrep på Ukraina.

All skytingen gjør at Sergej Sergejitsj ikke tør slippe biene sine løs i nabolaget. Så når våren kommer, og biene skal samle nektar, laster Sergej kubene på en tilhenger og begir seg av gårde. Han legger ut på en reise som introduserer leseren til kamuflasjekledde og sivile på begge sider av konflikten: regimetro, separatister, russiske okkupanter og Krim-tatater. Biene klarer seg bra og produserer honning; menneskene som Sergej Sergejitsj treffer på, står det verre til med.

De som har lest Døden og pingvinen og Venn av avdøde, vil kjenne igjen Andrej Kurkovs uforlignelige svarte humor og situasjonskomikk i denne boka. Men det er et annet alvor nå. Grå bier er en trist, men varm historie om kjærlighet, medmenneskelighet og om birøktingens kunst – som alle havner under press og må vike under krigens trusler.

Til toppen

Andre utgaver

Grå bier
Bokmål Innbundet 2023
Grå bier
Bokmål Ebok 2023
Grå bier
Bokmål Nedlastbar lydbok 2023

Flere bøker av Andrej Kurkov: