Hvor fritt et land? (Innbundet)

Forfatter:

og

Forfatter: og
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2000
Antall sider: 367
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202190897
Kategori: Historie
Omtale Hvor fritt et land?

Ytringsfrihetens historie siden 1900 har en underside av sensur og meningstvang som er mer vidtgående enn mange er klar over. Hvor fritt et land? gir et utsyn over en side av Norgeshistorien de fleste av oss ikke kjenner.

I 1905 vant Norge full frihet som stat, og samme år trådte en ny og liberal straffelov i kraft. Nå skulle det være slutt med sensur og statsinngrep i meningsdannelsen. Nordmenn fikk full ytringsfrihet - i teorien.

I praksis ble det annerledes. Ytre begivenheter, som krig og krigstrusler, satte grenser for ytringsfriheten gjennom store deler av det 20. århundre. Hensynet til fremmede makter fikk staten til å gripe inn mot skadelige meninger, selv i fredstiden. Nye, farlige medier dukket opp - filmen, radioen, fjernsynet.

Reguleringene av disse nye ytringsformene gikk langt, og lenger enn Grunnloven forutsatte. Ytringsfrihetens historie siden 1900 har en underside av sensur og meningstvang som er mer vidtgående enn mange er klar over. Hvor fritt et land? gir et utsyn over en side av Norgeshistorien de fleste av oss ikke kjenner.

Til toppen

Flere bøker av Henrik G. Bastiansen og Hans Fredrik Dahl: