Ledsagersken (Heftet)

Serie: Drama 

Forfatter:

Ina Bakke Kickstat (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2013
Antall sider: 432
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: The Chaperone
Oversatt av: Kickstat, Ina Bakke
Serie: Drama
ISBN/EAN: 9788202408404
Kategori: Romaner
Omtale Ledsagersken
Bare noen få år før hun blir en berømt stumfilmstjerne og et ikon for en hel generasjon, forlater den femten år gamle Louise Brooks Kansas for å studere ved den prestisjefylte Denishawn School of Dancing i New York. Til sin store ergrelse får hun følge av en trettiseks år gammel ledsagerske som verken er moren hennes eller en venn. Cora Carlisle, en komplisert men tradisjonell kvinne som har sine egne grunner for å ta turen, har ingen anelse om hva hun har i vente. Unge Louise, som allerede er slående vakker med sin berømte, svarte bob-frisyre, er kjent for sin arroganse og mangel på respekt for sosiale konvensjoner. Til slutt vil de fem ukene de tilbringer sammen forandre livene deres for alltid. 

Laura Moriartys Ledsagersken er gjennomsyret av tjue- og trettitallets rike historie – fra togene med foreldreløse barn, til Prohibisjonen, de såkalte ”Flappers”-kvinnene, begynnelsen på Den store depresjonen og den voksende bevegelsen for like rettigheter og nye muligheter for kvinner – og boken illustrerer hvor raskt alt var i endring på denne tiden, fra mote og skjørtelengder til verdier og holdninger, og hvilken enorm innvirkning det hele hadde på livene til Louise Brooks, Cora Carlisle og andre som dem.

Til toppen

1. plass på USA today's kåring av beste roman for sommeren 2012
Anmeldelser Ledsagersken

NEW YORK TIMES BESTSELGER

1. PLASS PÅ USA TODAY'S KÅRING AV BESTE ROMAN FOR SOMMEREN 2012

"Fengslende og klok.”
Washington Post

“En nydelig roman, full av menneskelighet.”
Sunday Times

"En hypnotisk fortelling”
Vogue

"Du vil elske den.”
Daily Mail

”Oppslukende”
O, The Oprah Magazine

"Med sin glansfylte, svarte bobfrisyre og melkehvite hud var Louise Brooks selve innbegrepet på stumfilmens glamour. Men i Laura Moriartys medrivende nye roman, Ledsagersken, er Brooks bare en hyperbråvoksen og obsternasig femtenåring, og hovedpersonen, den 36 år gamle Cora Carlisle, får det ikke enkle oppdraget med å holde tenåringen dydig under en reise fra deres hjemstat, Kansas, til New York City. Etter en intens viljekamp er det duket for en plutselig endring i skjebnen til begge kvinner, med både overraskende og rørende utfall.”
Entertainment Weekly

"I sin nye roman, Ledsagersken, behandler Moriarty denne gylne epoken med et levende innblikk i livet til stumfilmikonet Louise Brooks, som i 1922 forlater Wichita, Kansas for å reise til New York City sammen med en anstandsdame, Cora Carlisle. En hypnotisk fortelling om kvinner i denne store brytningstiden.”
Vogue

”Noe så sjelden, dyrebart og fantastisk som en ordentlig fortelling med karakterer du bryr deg inderlig om og heier på helt til siste side. Jeg kan ikke anbefale denne romanen varmt nok. Den er bevegende, sjokkerende, dramatisk, smart, stemningsfull glamorøs og tilfredsstillende. Du vil elske den.”
Daily Mail

"Fengslende og klok. Moriarty gir oss en historisk detaljert og nyansert skildring av de sosiale omveltningene som i 1922 allerede satte sitt preg på alle sider av livet i Amerika. En oppfinnsom og nydelig fortelling fra jazzepoken.”
Washington Post

”I denne mangefasetterte og oppfinnsomme fortellingen reiser Moriarty dype spørsmål om familie, seksualitet, historie, og hvorvidt det er flaks eller vilje – eller en kombinasjon av de to – som skaper et vidunderlig liv.”
O, The Oprah Magazine

"Gjennom hele Ledsagersken, hennes fjerde og beste roman, skaper Laura Moriarty førsteklasses fiksjonskunst ut av spenningen mellom en korrumperende storbymedia og den amerikanske Midtvestens moralske idealer. Med en god porsjon skarphet men stor empati blottlegger Moriarty Coras satte mentalitet, denne upåvirkelige, til dels redde kvinnen – og de nye erfaringene som gir henne en oppvåkning.”
San Francisco Weekly

«Sluk den.»
Marie Claire

"Laura Moriarty skriver med ynde og medfølelse om livets uendelig muligheter for endring, og i siste instans også for lykke."
Minneapolis Star Tribune

"Ledsagersken, en fortryllende, lysende ny roman av Laura Moriarty, fiksjonaliserer fortellingen om en virkelig anstandsdame som ledsaget den femten år gamle Louise Brooks på hennes første etappe i reisen til å bli stumfilmstjerne. Moriarty er en vidunderlig, varm og klok forfatter."
Cleveland Plain Dealer

“Ligger an til å bli den store hiten i strandlektyresesongen.”
Matchbook

“En dypt gripende fortelling om folk som er så virkelige at du vil savne og huske dem lenge etter at boken er lest.”
Jenna Blum, forfatter

"Romanen er fengslende, og de siste linjene om Cora (du tror kanskje at jeg avslører alt nå, men jeg avslører ingenting – fortellingen ruller gjennom landskapsendringer som er så subtile at det er som toget fra Wichita til New York og tilbake igjen) fanger selve kjernen og avdekker hele fortellingens dybde.”
The Daily Beast

“Selv om Louise gir Ledsagersken en dose ild og glød, er romanens hjerte selve heltinnen, som sliter mer med å orientere seg i USA i det tidlige tjuende århundret enn jenta hun er anstandsverge for. Etter hvert som fortellingen utvikler seg viser Moriartys største styrke seg å være evnen til sømløst å veve sammen Coras nåtid, framtid og fargerike fortid.”
Time Out

“Den historiske romanen byr på mange utfordringer – hvordan dikte fritt rundt en person som virkelig har levd, hvordan overføre en moderne følsomhet til en svunnen tid, hvordan gjøre research uten at researcharbeidet skinner for mye igjennom. Og likevel, når en slik bragd gjennomføres med stil, er den i stand til å bære leseren bort til et annet tid og et annen sted. Laura Moriartys nye roman, Ledsagersken, hører til i denne kategorien.”
Bookpage

Til toppen

Bøker i serien