Utryddelsen av Espen Ytreberg (Ebok)
Ebok

Utryddelsen (Ebok)

historien om den norske industrielle hvalfangsten

Forfatter:

Ingen angrerett. Kan lastes ned fra Min side under Digitale produkter. Kan sendes til Kindle.

Last ned utdrag    

Forfatter:
Innbinding: Ebok
Utgivelsesår: 2023
Kopibeskyttelse: Vannmerket
Filstørrelse: 20.07 MB
Filformat: EPUB
Forlag: Forlaget Press
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788232805853
Kategori: Historie og Dokumentar og fakta
Omtale Utryddelsen
Gjennom hundre år var Norge pådriver bak den største nedslaktingen av ville dyr verden noensinne har sett: den globale industrielle hvalfangsten. I Utryddelsen forteller Espen Ytreberg historien om det som var den første norske oljealderen, med utgangspunkt i bildene og beretningene til arbeiderne som selv deltok. Resultatet er et unikt nytt blikk på moderne norsk historie.


.Det var det første norske oljeeventyret. I dag er det nesten glemt. I drøye hundre år fra Svend Foyn utviklet den eksploderende granatharpunen i 1863, var Norge den drivende kraften bak den den globale industrielle hvalfangsten. Norge utviklet ny tek. nologi, åpnet nye fangstfelt, arbeidet internasjonalt for å hindre regulering og begrensinger. Da hval. fangstens epoke var over, var det nesten ingen igjen av de store hvalene som hadde fylt verdenshavene. Men fangsten hadde bygd norsk velferd, og vært med på å skape industrinasjonen Norge. Vanlige norske arbeidere bemannet den norske hvalfangstindustriens fangstskip og kokerier.

For disse mennene var arbeidet slit, eventyr, noen ganger mareritt. I dag finnes et stort materiale av fotografier, dagbøker og selvbiografier som forteller om arbeidernes erfaringer fra slaktefabrikkene i Sørishavet.


I Utryddelsen forteller Espen Ytreberg for første gang historien om den industrielle hvalfangsten fra arbeidernes perspektiv. Han tar oss med på fangsten, lar oss følge arbeidernes opplevelser, setter bildene og beretningene deres inn i en større sammenheng. Kildene lar oss se den industrielle fangsten innenfra. Men de viser også hvordan nedslaktingen virket på arbeiderne selv. Utryddelsen er et enestående stykke historieskriving om et avgjørende kapittel i moderne historie.

Til toppen

Andre utgaver

Utryddelsen
Bokmål Innbundet 2023

Flere bøker av Espen Ytreberg: